omiljeni napitak

Koliko je loše piti kavu na prazan želudac? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt, tvrdi gastroenterologinja, dr. Sunana Sohi. Piće se ocrnjuje, ističe, zbog količine kofeina i ako je dosta zašećereno, ali se u medicini koristi stoljećima.

"Kava utječe na razinu želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu suočiti s problemima, npr. dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja. No, ona se može lako riješiti izbjegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šalici omiljenog napitka uz hranu", kaže Sohi.

Sama kava je kiselo piće. Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline. Iako potonji spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on također povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, spojevi koji se nalaze u kavi, također doprinose razini kiselosti crijeva, piše Ordinacija.hr.

Što se događa kada želudac udari kiselina?

"Kava ima pH vrijednost od oko 5, dok naša želučana kiselina ima pH oko 2, što ju čini kiselijom. Kao rezultat toga, naš bi želudac, koji je usput ispunjen i sluzi koja ga štiti, trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kave", objasnila je gastroenterologinja, dr. Supriya Rao iz Bostona.

Međutim, zapravo sve ovisi o pacijentu. "Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želučane kiseline, ali kava proizvodi više. Dakle, ako se osjećate napuhano ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste popili kavu na prazan želudac, imate problem s tim", objasnila je Sohi.

Tu je teoriju potvrdilo i nekoliko studija, uključujući i onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kava može pridonijeti opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove žgaravicu.

Pojednostavljeno rečeno, ispijanje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veće razine tekućine ne uzrokuju nikakve probleme mnogim ljudima, ali kod nekih mogu uzrokovati nelagodu. Ako spadate u tu skupinu, ali se ne možete odreći svog prvojutarnjeg kofeinskog napitka, pokušajte ipak u njemu uživati ? uz koji zalogaj hrane koja u tom slučaju služi kao amortizer, prenosi N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini