ZAGREB

Tom Verlaine, frontment sastava Television, preminuo u 73. godini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gitarist Tom Verlaine, koji je slavu postigao 1970-ih godina kao frontmen njujorškog rock sastava Television, preminuo je u 73. godini, piše u nedjelju BBC.

Pjesme sastava Television su se tri puta našle na britanskoj ljestvici singlova UK Top 40, a sastav je bio hvaljen zbog albuma Marquee Moon i Adventure.

Više slave su, međutim, postigli u Velikoj Britaniji nego u rodnim Sjedinjenim Američkim Država te su se razišli 1978.

Informaciju o Verlaineovoj smrti je objavila Jesse Paris Smith, kći njegove suradnice Patti Smith.

Nije navela uzrok smrti, rekavši da je preminuo "nakon kratke bolesti".

Verlaine se smatra jednim od vještijih glazbenika koji su izrasli iz, sada zatvorenog, glazbenog kluba CBGB u njujorškoj ulici Bowery, a koji su djelovali u isto vrijeme kao i sastavi Blondie, The Ramones i Talking Heads.

Iako su slavu postigli zbog punk pokreta, njihova je glazba bila kompleksnija od glazbe njihovih konkurenata, pri čemu su Verlaine i drugi gitarist Richard Lloyd svirali duge solističke dionice i zamršene dijelove inspirirane jazzom.

Verlaine je nakon raspada Televisiona objavio niz solo albuma, a njegova je pjesma Kingdom Come nadahnula Davida Bowieja da na svom albumu Scary Monsters objavi njenu obradu.

Will Sergeant, gitarist sastava Echo & The Bunnymen je rekao: "Svirka Toma Verlainea mi je značila sve na svijetu. Ako sam ikada odsvirao nešto što je zvučalo poput njega, bio sam sretan. Odredio je moj put kao gitarista, hvala ti Tome!"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum