SIGURNI SMO

U prvih šest mjeseci u Hrvatsku ušlo 1,6 milijuna turista. NITI JEDAN NIJE DONIO KORONU, NITI SE OVDJE ZARAZIO

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Hrvatska udruga turizma (HUT) objavila je da je, prema službenim podacima Hrvatske turističke zajednice, u prvih 6 mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo više od 1,6 milijuna turista koji su ostvarili preko 7,6 milijuna noćenja. Premda se radi o vrlo značajnoj brojci, koja čini preko trećine ukupnog stanovništva Hrvatske, iz HUT-a ističu kako u hrvatskom turizmu dosad nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom, odnosno da tijekom boravka u svim tipovima komercijalnih smještajnih objekata u Hrvatskoj, virusom Covid-19 dosad nije zaražen niti jedan turist.

"Ostvarene brojke nisu tako loše s obzirom na ukupne okolnosti, ali ono što je najbitnije je to da svojim partnerima na turističkom tržištu pravilno komuniciramo neke ključne informacije. Prva i najvažnija od njih je upravo ta da se niti u jednom komercijalnom smještajnom objektu u Hrvatskoj, nitko od turista nije zarazio koronavirusom. To znači da se svi pružatelji usluga pridržavaju dostavljenih jasnih i konkretnih preporuka epidemioloških službi i da iste preporuke poštuju i pridržavaju ih se i gosti. To isto tako znači da je u Istri, ali i na čitavoj obali, poduzet niz mjera koje omogućavaju i rezultiraju takvom situacijom. Netko tko je došao s namjerom da provede svoj odmor bilo u hotelu, bilo u kampu, bilo u kući za odmor odnosno privatnom smještaju ili nautici, u Hrvatskoj se nije zarazio. I to je jako važno", poručio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Dodao je kako smo svi svjedoci kako je posljednjih dana i tjedana u Hrvatskoj povećan broj zaraženih osoba, te dodao kako je pritom važno naglasiti da postoje dva žarišta koja se nalaze na kontinentu i koja su daleko od obale, odnosno najpopularnijih odmorišnih mjesta.

"Na čitavoj hrvatskoj obali mi na dnevnoj osnovi imamo jednoznamenkasti broj novozaraženih osoba. Te brojke pokazuju da mi uspješno izvršavamo svoju uslugu kao pružatelji usluga i kao domaćini i da zbog turizma u Hrvatskoj ni u jednom trenutku nije ugrožena epidemiološka situacija", kazao je Ostojić.

Iz HUT-a su poručili da zahvaljujući kvalitetnom javnozdravstvenom sustavu i visokim epidemiološkim standardima Hrvatska i dalje ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u EU i najmanje aktivnih slučajeva među EU članicama na Mediteranu, te da je sigurna destinacija za ljetni odmor. Napominju kako potražnja za Hrvatskom kao destinacijom za ljetni odmor raste iz dana u dan i da se broj turista kontinuirano povećava za njih oko 30.000 dnevno. Trenutno je u Hrvatskoj najviše inozemnih gostiju iz Njemačke, nakon toga iz Slovenije, Češke, Poljske i Austrije.

Preko službene aplikacije EnterCroatia, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, do sada se za ulazak u Hrvatsku prijavilo više od milijun gostiju. Iz HUT-a podsjećaju kako je u turističkoj sezoni kojoj je glavni moto "Sigurnost prije svega" Hrvatska detaljno razradila smjernice u slučaju pojave zaraženih u turističkim destinacijama, koje predviđaju adekvatnu izolaciju i liječenje, te da sve veće destinacije imaju specijalizirane turističke ambulante koje su spremne brzo i sigurno djelovati. Svi turistički djelatnici znaju preciznu proceduru i način djelovanja u slučaju potrebe, a smjernice su objavljene na službenim web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater