PRISTOJBA ISTA KAO I 2019?

RASTU CIJENE Usprkos koronakrizi, turistička pristojba za nautičare jednaka je kao i u uobičajenoj sezoni. Sean Lisjak: TRAŽIMO HITNO ISPRAVLJANJE CJENIKA

Ove je godine temeljem odluke Ministarstva turizma i sporta RH ponovo povišena turistička pristojba za nautičare, odnosno vraćena na iznos iz 2019. godine

| Autor: Roberto RAUCH
Sean Lisjak / Marina Veruda (Snimili Milivoj Mijošek / Duško Marušić Čiči)

Sean Lisjak / Marina Veruda (Snimili Milivoj Mijošek / Duško Marušić Čiči)


Turistička pristojba za nautičare, koja je prošle godine zbog posebnih okolnosti koronavirusa smanjena za 20 posto, ove je godine temeljem odluke Ministarstva turizma i sporta RH ponovo povišena, odnosno vraćena na iznos iz 2019.

Na ovu su odluku reagirali iz Udruženja marina pri HGK, a njihov predsjednik Sean Lisjak iz Marine Veruda kazao nam je da su se, s obzirom da okolnosti koronavirusa i dalje traju, neugodno iznenadili pri saznanju o novim cijenama.

Neugodno iznenađenje

- Očekivali smo da će se ista odluka donijeti i ove godine, budući da se, nažalost, po pitanju pandemije nije puno toga promijenilo. Ostali smo neugodno iznađeni kad smo od Turističke zajednice dobili letke u kojima piše da se cijena turističke pristojbe vratila na iznos iz 2019. godine.

Uputili smo dopis Ministarstvu turizma i HTZ-u i apelirali na hitno ispravljanje cjenika s obzirom na to da posebne okolnosti pandemije i dalje traju, kazao nam je Lisjak.

Iz HTZ-a su se ogradili poručivši da su postupili "u skladu s Pravilnikom o visini, načinu plaćanja i raspodjeli turističke pristojbe". Umanjenje cijene, nastavljaju, "vrijedilo je iznimno samo u 2020. godini." Zašto turistička pristojba ove godine neće biti umanjena ostaje nepoznanica. Ipak, doznajemo da bi se cijena trebala sniziti i ove godine - informacija je to koju je sam Lisjak dobio od Ministarstva turizma i sporta, ali za sada tek neslužbeno, zbog čega ovo pitanje i dalje ostaje otvoreno.

Testiranje u marinama

Kako bi omogućili što lakši protok stranih državljana koji će u Hrvatskoj koristiti usluge charter brodova, Udruženje je također predložilo uspostavljanje punktova za testiranje po raznim marinama diljem Hrvatske. Na taj bi se način klijenti mogli testirati na licu mjesta, bez da telefonom moraju ugovarati testiranja i odlaziti u za to zadužene zdravstvene ustanove.

- Sam način organizacije rada tih punktova se još definira i nemamo službenu uputu kako bi trebali u konačnici funkcionirati. Znamo da će biti potrebno osigurati natkriveni prostor, ako je moguće laka dostupnost za dolazak vozilima, te da će samo testiranje raditi djelatnici Zavoda za javno zdravstvo pripadajuće županije u mobilnim timovima. Bilo je razgovora o obuci pojedinih zaposlenika samih lokaliteta, ali o tome još nemamo konačan odgovor. U praksi bi to značilo da se djelatnici ZJZ pojavljuju na punktu i vrše brza antigenska testiranja za potrebe naših klijenata u marinama, ali i ostalih turista u neposrednoj blizini, zaključio je Lisjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum