NEIZVJESNOST 

Očekuje se sjajna turistička sezona, čak i bolja od 2019., ali još uvijek ima razloga za zabrinutost

| Autor: Glas Istre
Ilustracija  (Snimio Duško Marušić ČIČI)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić ČIČI)


‘Zabrinuti smo zbog nove karte Europe, svi znamo što će biti ukoliko ostanemo crveni te ukoliko njemačka Vlada izda preporuku da se ne putuje u Hrvatsku‘

Booking za glavnu sezonu 2022. zasad je bolji od rekordne predpandemijske 2019. godine, ali turistički sektor i dalje je na oprezu i daleko od opuštanja, posebno nakon što je danas objavljena nova ECDC-ova karta Europe, koja sada uključuje i kriterij cijepljenosti, prenosi Jutarnji list

Iako je praktično cijela Europa, izuzev djela Rumunjske tamnocrvena, u narednim tjednima za očekivati je da će padati broj zaraženih te se time karta Europe mijenjati, ali s obzirom na činjenicu da je većina nama konkurentskih zemalja bolja po pitanju cijepljenosti, sektor je na oprezu kako će na toj karti biti označena Hrvatska.

"Bojimo se da nam se ove godine na kraju ne istopi sva ona prednost koju smo imali te novu sezonu startamo od nule. Svi živimo od turizma i nije dovoljno imati samo cijepljeni sektor, trebat će nam više od toga ako ćemo na kraju godine željeti podvući crtu i reći da smo bili uspješni", kazala je predsjednica Udružena hotelijera pri HGK Josipa Jutt nakon današnjeg sastanka Savjeta za oporavak i razvoj turizma.

Ministrica Nikolina Brnjac na njemu je sektor upoznala s trenutnom situacijom po pitanju izrade nove Strategije održivog turizma i njenim ciljevima, pričalo se i o vječitom problemu radne snage, novim preporukama Vijeća EU za putovanja, kao i novoj karti Europe, prenosi Jutarnji list.

Ministrica je otkrila kako će se izdavanje radnih dozvola napokon ubrzati nakon što su se povezali sustavi MUP-a i HZZ-a pa će radne dozvole sada biti moguće dobivati online.

Predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain otkrio je kako stojimo po pitanju rezervacija.

"Prema našim informacijama, booking je zasad bolji nego 2019. godine, no treba imati na umu da je riječ samo o rezervacijama bez uplata što znači da one u nekom trenutku mogu biti i otkazane. Zabrinuti smo zbog nove karte Europe, svi znamo što će biti ukoliko ostanemo crveni te ukoliko njemačka Vlada izda preporuku da se ne putuje u Hrvatsku", kazao je Fain.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini