NAJBOLJE TURISTIČKO SELO

MOTOVUN U UTRCI ZA PRESTIŽNU NAGRADU SVJETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE: Motovun živi turizam što se vidi u turističkim rekordima i priznanjima koja ubire

Motovun godišnje posjećuje oko 350.000 dnevnih posjetitelja, a očekuje se kako će ove godine po drugi put nakon rekordne 2019. godine ostvariti više od 50.000 turističkih noćenja. Motovun je po svim kriterijima "Destinacija 365", koja osim središnjeg dijela sezone, ima i snažnu predsezonu i posezonu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Motovun u utrci za prestižno priznanje (Foto: TZO Motovun)

Motovun u utrci za prestižno priznanje (Foto: TZO Motovun)


Druga po redu pandemijska godina po svemu je rekordna za Motovun koji, uz turističke rekorde, osvaja i priznanja turističkog predznaka pa mu se smiješi i najnovije u nizu s obzirom na to da je, uz Općinu Veliko Trojstvo iz Bjelovarsko-bilogorske županije te Općinu Kaštelir-Labinci iz Istarske, kao hrvatski predstavnik ušao u utrku za prestižnu nagradu Svjetske turističke organizacije za najbolje turističko selo. Naime, s ciljem unaprjeđivanja uloge ruralnog turizma Svjetska turistička organizacija pokrenula je pilot inicijativu "Best Tourism Villages".

Kandidatura je veliko priznanje

Iako je već sama kandidatura Ministarstva turizma i sporta, slijedom uspješne prijave motovunske Turističke zajednice, veliki uspjeh, u Motovunu vjeruju kako imaju sve potrebno i za dobivanje prestižne oznake "Best Tourism Villages", što bi bilo veliko priznanje za destinaciju, budući da je u izboru više od 170 kandidata iz 80 zemalja svijeta.

- Sve nagrade koje dolaze u Motovun, za koje se prije svega prijavljujemo jer smatramo da smo u tim područjima za koja se prijavljujemo dobri, da imamo šanse za ostvarenje dobrog rezultata, potvrđuju kvalitetu destinacije, potvrđuju da su svi napori turističkih dionika u sinergiji s Turističkom zajednicom, u pravom smjeru. Osim što su nam potvrda rezultata, isto tako su i obveza da nastavimo nadograđivati se i u tim područjima, a i u onim drugim za koje smatramo da imamo još prostora za napredak, kaže direktor motovunskog TZ-a David Matković.

Predsjednik motovunskog TZ-a, načelnik Tomislav Pahović također ističe da je već sama kandidatura jedno veliko priznanje.

- Konkurencija će, vjerujem, biti snažna, no volimo se stavljati uz bok najboljih. Cilj je Motovun učiniti održivim, što boljim, što ugodnijim za život, a istovremeno održati kulturnu baštinu i razvijati turizam. Ova kandidatura je nekakva kruna ovoj pandemijskoj godini, drugoj za redom. Sezona je iznad svih očekivanja. Mi smo najposjećenije turističko mjesto u središnjoj Istri. Živimo turistički, živimo turizam. Nastojimo ga živjeti 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Naravno da se ljudi moraju malo i odmoriti, međutim pokušat ćemo iskoristi dva, tri mjeseca odmora, od siječnja do ožujka, i za edukacije i za dogovore. Zapravo ova godina koja je bila specifična po mnogočemu, ukazala nam je na određene infrastrukturne probleme, prije svega s parkingom. Mi više nemamo gdje parkirati posjetitelje Motovuna koliko ih je i hvala Bogu na tome, neka bude tako i dalje, a mi ćemo se truditi širiti infrastrukturu, rekao je Pahović i istaknuo kako je uz eno i gastro te svu turističku ponudu, Motovun tako uspješna destinacija zahvaljujući i iznimnom radu motovunske Turističke zajednice koja zaista radi ogroman posao na promociji.

Destinacija održivog kulturnog turizma

Upravo su bogatstvo kulturnih i prirodnih resursa, odnosno predanost k njihovoj promociji, valorizaciji i očuvanju, bili među glavnim kriterijima natječaja. Uz to, u natječaju je dat maksimalan naglasak na ulogu turizma u uključivom i održivom razvoju te na valorizaciju lokalne enogastronomije i autohtonih proizvoda, odnosno usmjerenost k osiguranju kvalitetnog životnog standarda lokalnog stanovništva i što boljih uvjeta boravka za posjetitelje.

Općina Motovun koja se nalazi u sjevernom dijelu istarskog poluotoka broji 1.023 stanovnika i prostire se na 13,6 četvornih kilometara, najpoznatija je po svojoj bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, zbog koje se Motovun nalazi na pristupnoj listi UNESCO World Heritage. Najveći broj od 26 zaštićenih spomenika kulture u starogradskoj jezgri Motovuna datira iz razdoblja vladavine Mletačke republike, kojoj Motovun najviše duguje svoju atraktivnu današnju vizuru.

Foto

Od prirodnih resursa u natječaju su istaknuti Motovunska šuma, kao najpoznatije i najveće nalazište bijelog tartufa Tuber Magnatum Pico u svijetu te dolina najduže istarske rijeke Mirne koja ima iznimno povoljan utjecaj na mikroklimatske uvjete, koji uz izraženu mineralnost tla pogoduju lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, naročito uzgoju vinove loze i proizvodnji voća.

Motovun je nadaleko poznat kao vinska destinacija s velikim brojem kvalitetnih vinarija na relativno malom području, a potvrda Motovuna kao šampiona vinskog turizma stigla je krajem 2019. godine kada je osvojio drugo mjesto u izboru Europske mreže kulturnog turizma za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma, pozicioniravši se između dvije renomirane francuske vinske destinacije, iza prvoplasirane doline Loire i ispred trećeplasirane Pays d' Armagnac.

Manifestacije važan dio prijave

Područje Kaldira je zbog iznimnih mikroklimatskih uvjeta nadaleko poznato po uzgoju voća. S tog malog područja dolazi čak 70 posto svježeg voća uzgojenog u Istri. Uz vinarstvo i voćarstvo se vežu i tradicionalne tematske manifestacije, kao što su Festival terana i tartufa, Fešta od fruti, Kaldirski plac od fruti i manje manifestacije pod krovnim nazivom Motovun Wine Experience. Upravo su te manifestacije bile važan dio prijave, a od ostalih manifestacija istaknuti su Motovun Film Festival, Festival Velog Jože, Motovun Off Road, Motovun PhotoHill i druga manja događanja, kao i tradicionalne manifestacije koje su očuvane kroz povijest, poput Bacanja roga u Motovunu i Kolejana u Kaldiru.

Foto

U prijavi na natječaj, napominju u motovunskom TZ-u, posebno je istaknuta lokalna enogastronomija, kao jedan od glavnih motiva dolaska u destinaciju. Motovun na svom području ima osam vrhunskih vinarija, uključujući specijalizirani Wine & Heritage Hotel Roxanich, a u fazi realizacije i početka izgradnje je nekoliko novih moderno opremljenih vinskih podruma. Na području Motovuna je 300-tinjak hektara vinograda, a pri završetku je i mjera krčenja starih vinograda u realizaciji Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Općinom Motovun, kroz koju će se za sadnju pripremiti 40-tak hektara novih površina. O kvaliteti motovunskih vinara najbolje govori činjenica da su se ove godine na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter njihova vina okitila s čak 16 medalja, uključujući platinastu medalju koju je osvojila vinarija Benvenuti. Vinski stručnjaci procjenjuju kako će Motovun zbog koncentracije vrhunskih vinarija, raspoloživosti kvalitetnih smještajnih kapaciteta te kvalitetnih konoba i restorana, kroz nekoliko godina postati vodeća vinska destinacija u Hrvatskoj, a i šire.

Autentična kuhinja bazirana na tartufu

Izvrsne rezultate na vinskoj sceni, prate i motovunski ugostiteljski objekti - konobe, restorani i agroturizmi, koji kontinuirano podižu ljestvicu kvalitete, a svoj uspjeh baziraju na autentičnoj tradicionalnoj istarskoj kuhinji i njegovom veličanstvu - tartufu, koji je glavna namirnica u lokalnoj gastronomiji.

Motovun godišnje posjećuje oko 350.000 dnevnih posjetitelja, a očekuje se kako će ove godine po drugi put nakon rekordne 2019. godine ostvariti više od 50.000 turističkih noćenja. Motovun je po svim kriterijima "Destinacija 365", koja osim središnjeg dijela sezone, ima i snažnu predsezonu i posezonu. Iako je ove godine zbog još uvijek neizvjesne epidemiološke situacije izostala tradicionalno dobra predsezona, glavni dio sezone je bio iznad svih očekivanja, tako da je do sada ostvareno 94 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine, a pred Motovunom je još i snažna posezona na krilima sezone bijelog tartufa.

U prijavi na natječaj istaknuta je kvaliteta i raznovrsnost smještajnih kapaciteta: dva boutique hotela, luksuznih kuća za odmor, apartmana i studio apartmana u starogradskoj jezgri sve do kamp odmorišta u podnožju Motovuna. Istaknut je i veliki potencijal Motovuna kao outdoor destinacije s brojnim biciklističkim i pješačkim stazama s posebnim fokusom na Parenzanu - "Put zdravlja i prijateljstva". Motovun je domaćin i brojnih sportskih natjecanja, uključujući međunarodna natjecanja kao što su trail utrka 100 milja Istre, biciklistička utrka Istrian Spring Trophy i druge.

Nagrade

Motovun je krajem 2019. godine osvojio drugo mjesto u izboru Europske mreže kulturnog turizma za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma. Prije nekoliko mjeseci okitio se međunarodnom kulturno - turističkom nagradom "Plautila" sa zlatnim znakom u kategoriji "Povijesni grad" za 2020. godinu. U dva navrata bio je u finalu izbora za Top destinaciju ruralnog turizma Hrvatske (2016., 2018.). Motovunski Wine & Heritage Hotel Roxanich okitio se titulom šampiona Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. godinu, a u izboru Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2020. godinu, zlatnu povelju u kategoriji Ruralno - turistički projekti osvojila je motovunska srednjovjekovna tiskara Antico.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom