UNATOČ KORONAKRIZI

IZ TJEDNA U TJEDAN BROJ GOSTIJU SE POVEĆAVA: U Istri je najviše Nijemaca, traže kuće za odmor i rezerviraju u posljednji čas

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Ilustracija (Danilo MEMEDOVIĆ)

Ilustracija (Danilo MEMEDOVIĆ)


Prvih osam dana srpnja na razini je 54 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske rekordne turističke godine. Rezultat je za sada jako dobar, u smještaju prednjače kuće za odmor, kamping smještaj, mali obiteljski hoteli. Veliki hoteli otvaraju se tek sada, od njih 180 u Istri otvoreno ih je 120, kaže nam Denis Ivošević, direktor istarskog TZ-a

U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.

Proteklog vikenda, od 3. do 5. srpnja, državne granice na području Istre prešlo je 178.197 putnika, u zemlju je ušlo 96.131 osoba, od čega 84.012 stranih državljana, izvijestili su nas iz PU istarske.

- Iz tjedna u tjedan broj gostiju se povećava. Prvih osam dana srpnja na razini je 54 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske rekordne turističke godine. Rezultat je za sada jako dobar, u smještaju prednjače kuće za odmor, kamping smještaj, mali obiteljski hoteli. Veliki hoteli otvaraju se tek sada, od njih 180 u Istri otvoreno ih je 120, ostali su još zatvoreni, kaže nam Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Među gostima istarskih smještajnih kapaciteta prednjače Nijemci koji su na razini od 87 posto u odnosu na lanjsko razdoblje. Na drugom su mjestu Slovenci sa 75 posto u odnosu na lani, a potom ih slijede Česi, Austrijanci, Talijani, Hrvati…

S obzirom da su i očekivanja za ovu godinu obilježenu epidemijom koronavirusa bila nevelika, i reducirane turističke brojke otkrivaju kakvo-takvo zadovoljstvo među turističkim djelatnicima. No, još je puno neizvjesnosti i nitko ne zna kako će se sezona razvijati s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i u susjedstvu.

- Zaista je išta teško prognozirati. Ove godine jednostavno moramo u tih par mjeseci špice nastojati odraditi cijelu sezonu. Bilo bi dobro da se takav trend nastavi idućih dva mjeseca, recimo do 20. rujna. To bi bio izvrstan rezultat. Iz dana u dan situacija se mijenja, ne samo kod nas nego i u emitivnim tržištima. Vidimo i da je situacija u zemljama istočno od nas dosta poremetila očekivanja. Vanjski mediji nas stavljaju u isti koš s istočnim susjedima, a nema potrebe za tim, rekao je Ivošević.

Iz Istarske turističke agencije, koja u ponudi ima 90-ak kuća za odmor, doznajemo da su jučer imali 40 dolazaka, odnosno smjenu, dok su ostali gosti, pristigli prošlog tjedna, produžili boravak na drugi tjedan. Riječ je o Nijemcima, s obzirom da je ITA ovlašteni zastupnik njemačkog turoperatera I.D. Riva Tours.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini