SINJ

Besposadni zrakoplovni sustav "Orbiter 3" povećao sposobnosti HV-a

Hina

Besposadni zrakoplovni sustav "Orbiter 3" povećao je sposobnosti Hrvatske vojske (HV) u području prikupljanja podataka iz zraka, a njegova važnost za sustav domovinske sigurnosti i uloga u protupožarnoj sezoni prikazani su u utorak na sportskom aerodromu Piket u Sinju.

Riječ je o novom sustavu koji se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane (MORH). 

Kako je istaknuto, prezentacija sustava "Orbiter 3" prikazala je ulogu besposadne letjelice u protupožarnoj sezoni. Konkretno, tako je po dojavi Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama o sumnjivim pojavnostima na terenu koje upućuju na potencijalnog piromana, posada besposadnog zrakoplovnog sustava nominirala cilj i počela nadzirati.

Prilikom nadzora, uočeno je moguće podmetanje požara niskog raslinja, a u trenutku kada je operater počeo snižavati spuštati letjelicu uočio ju je  potencijalni piroman te odustao od svoje namisli.

Zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave (BZS) Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH bojnik Božo Kriletić istaknuo je kako je današnja aktivnost još jednom potvrdila sposobnosti i učinkovitost besposadnog zrakoplovnog sustava u potpori protupožarnoj sezoni.

"Bitan doprinos BZS-a je i sanacija opožarenog područja nakon požara tako da se izviđa kako bi se detektirala ključna područja, tzv. hot spotovi, te da racionalno i učinkovito koriste ljudski resursi i pripadajuća tehnika", istaknuo je bojnik Kriletić.

Dodao je kako je riječ o sustavu brojnih sposobnosti te kako je, uz integrirani dnevno-noćni senzor, moguće obavljati zadaće u svim uvjetima te identificirati piromane i na do pet kilometara udaljenosti.

"Riječ je o dual use sustavu što znači da se koristi, kako za vojne, tako i za civilne namjene. Ovim sustavom dramatično se povećala sposobnosti HV-a u području prikupljanja obavještajnih podataka iz zraka", zaključio je bojnik Kriletić.

Važna uloga u protupožarnoj sezoni

U vremenu od početka protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno s 25. kolovozom ove godine tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran 29 puta, pri čemu je ostvareno oko 48, 37 sati naleta.

Jer, kako je istaknuto, primarni cilj BZS "Orbiter 3" je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60 posto, a HV koristi ga u omjeru 40 postoi to za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i , primjerice, u zaštiti i spašavanju na moru, te zaštiti od požara.

BZS "Orbiter 3B" sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater