ŽENEVA

Zemlje članice daju WHO-u više slobode i financijske neovisnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dogovorile su se u utorak o promjeni načina njezina financiranja, dajući joj mogućnost da bude reaktivnija i da bolje izabire svoje prioritete.  

"Ovo je povijesni trenutak", izrazio je zadovoljstvo direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, netom izabran na drugi petogodišnji mandat.

Sve dosad velik dio novca zemlje su donirale WHO-u na dobrovoljnoj bazi, što je otežavalo planiranje i zahtijevalo puno truda u prikupljanju sredstava.

Novi sustav će postupno - za nekih desetak godina - povećati fiksni dio proračuna WHO-a na 50 posto, sa sadašnjih 16 posto u dvogodišnjem proračunu za 2020.- 2021.

"Odluka koju ste donijeli neće samo promijeniti način financiranja ove organizacije, nego i način njezina rada", istaknuo je Tedros, pošto je odbor zemalja članica prihvatio reformu.

Odluka se treba potvrditi na godišnjoj skupštini koja se ovog tjedna treba održati u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO financiraju 194 zemlje članice i nevladine organizacije.

Dosad je imala veoma ograničen manevarski prostor u pronalaženju odgovora na neke krize, napose kada je bila riječ o zaboravljenim sukobima i o zanemarenim bolestima.

Proračun organizacije je tek 5,8 milijarda dolara za razdoblje 2020.-21. i 6,12 milijarda za proračunski ciklus 2022.-23.

Najnoviji podatci pokazuju da se obveznim uplatama osigura tek 957 milijuna dolara, a donacijama 3,7 milijarda.

Najviše uplaćuju Sjedinjene Države (219 milijuna dolara), Kina (115 milijuna), Japan (82 milijuna), Njemačka (58 milijuna) i Velika Britanija (44 milijuna).

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater