PODGORICA

Uhićena crnogorska novinarka branit će se sa slobode  

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Podgorički Osnovi sud ukinuo je u ponedjeljak navečer pritvor Anđeli Đikanović, novinarki i bivšoj glavnoj urednici crnogorskog portala Fos Media, koja je uhićena jer je navodno širila paniku objavom vijesti da će crnogorskoj policiji za pravoslavni Božić pomagati kosovska jedinica za specijalne operacije ROSU.

Tužiteljstvo je tražilo određivanje pritvora zbog činjenice da je "osumnjičena novinarka i da je kao novinarka očigledno iznošenjem lažnih vijesti na portalu elektronskog Fos media izazvala paniku među građanima".

Zbog uhićenja novinarke ranije danas reagirala su novinarske udruge u Crnoj Gori i zatražile oslobađanje kolegice Đikanović.

Društvo profesionalnih novinara objavilo je da je o slučaju uhićenja novinarke obavijestilo Europsku komisiju, Vijeće Europe, Reportere bez granica, Europsku federaciju novinara, te relevantne novinarske organizacije u svijetu.

„Europska komisija upoznata je i prati slučaj uhićenja novinarke Đikanović“, odgovorila je glasnogovornice EK Ana Pisonero Hernandez na upit Društva profesionalnih novinara Crne Gore. Iz te novinarske udruge ranije su ocijenili da je u pitanju pokušaj da se kroz slučaj mlade kolegice zastraše svi novinari u Crnoj Gori.

Novinarka portala Fos media uhićena je u nedjelju kasno navečer zbog objavljivanja vijesti da će policiji u osiguranju skupova za pravoslavni Badnjak i Božić pomagati kosovska jedinica za specijalne operacije ROSU. Crnogorska vlada i policija odmah su demantirali vijest tvrdeći da se radi o "lažnoj  informaciji koja ima ima za cilj uznemiriti javnost i izazvati nerede“. 

Srbijanski mediji munjevitom su brzinom prenijeli informaciju s tendencioznim naslovima poput "Policija Crne Gore otkazuje poslušnost: Specijalci sa Kosova upadaju u Crnu Goru na Badnji dan?!“ i "Milo zove specijalce s Kosova da ga brane od Srba“. Uprava portala Fos media ogradila se od pogreške svoje novinarke, priopćivši da ona više nije član njihove redakcije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom