POVOD ZA KAMPANJU UBOJSTVO SAUDIJSKOG NOVINARA

U UN-u počela kampanja za Međunarodnu konvenciju o sigurnosti novinara

EPA

EPA


Međunarodna novinarska federacija (IFJ) povela je u UN-u kampanju senzibilizacije o nužnosti donošenja "Međunarodne konvencije o sigurnosti i neovisnosti novinara i drugih radnika u medijima" sa željom da se "stane na kraj nekažnjavanju napada na novinare".

Na prvoj sjednici održanoj u ponedjeljak u sjedištu Ujedinjenih naroda sudjelovalo je petnaestak zemalja, među kojima Rusija, Pakistan, Peru, Italija i Tunis, rekao je za agenciju France Presse glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger čija organizacija sa sjedištem u Bruxellesu zastupa 600.000 novinara iz 134 zemlje.

Izravan povod za kampanju koja je odavno bila planirana je slučaj saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je 2. listopada ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Velik broj novinara je svakodnevno izložen progonu, ranjavanju i ubojstvu. Nakon ubojstva Khashoggija i 82 novinara koji su lani izgubili život, više ne možemo čekati prekriženih ruku dok je tek svaki deseti slučaj predmet istrage, ističu organizatori kampanje.

Buduća konvencija treba objediniti postojeće, ali razbacane međunarodne dokumente i dopuniti ih, dodaje Bellanger.

"Žrtvama ćemo najbolje odati počast tako da se neumorno zalažemo kako bismo stali na kraj nekažnjavanju koje predugo vlada u novinarstvu", ističe glavni tajnik IFJ-a.

Cilj kampanje je potaknuti neke zemlje da iznesu to pitanje na UN-ovoj Općoj skupštini koja jedina može potaknuti proces koji bi doveo do prihvaćanja međunarodne konvencije. Ta procedura može potrajati nekoliko godina.

Tekst konvencije imao bi 22 članka koja bi sadržavala obvezu zaštite novinara, poštovanja slobode govora i progona počinitelja napada na medijske radnike. Predviđa i osnivanje 15-članog odbora koji će nadzirati poštovanje konvencije. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of