LJUBLJANA

Slovenski liječnici zabrinuti organizacijom zaštite od koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska liječnička komora ne slaže se s planom po kojemu bi se potencijalno zaraženi novim koronavirusom primali i obrađivali u domovima zdravlja, odnosno na urgentnim odjelima bolnica i stanicama hitne pomoći.

Prema prijedlogu ministarstva zdravstva, u Sloveniji bi se u slučaju pojave i širenja infekcije uspostavilo 55 takvih centara, gdje bi se izvodila trijaža i uzimali brisovi.
Kako prenose slovenski mediji, u komorskoj udruzi liječnika i stomatologa navode da "i dalje sa zabrinutošću" prate organiziranje zdravstvene skrbi u slučaju epidemije novog koronavirusa, jer bi takve predložene "ulazne točke" za primanje i obradu mogućih nosilaca virusa zapravo vodile u nekontrolirano širenje bolesti, kako među pacijentima, tako i među zdravstvenim osobljem.
Komora navodi da radi  maksimalnog preventivnog ograničavanja širenja koronavirusa takve "ulazne točke" trebaju biti organizirane na regionalnoj razini, u okviru područnih jedinica nacionalnog Instituta za javno zdravlje, i to u odvojenim prostorima, izvan domova zdravlja i urgetnih odjela.
Na takvim bi mjestima, kako predlažu, aktivnu ulogu preuzimali epidemiolozi  koji bi odredii daljnju obradu odnosno postupanje  za svaki  pojedini slučaj.
- Sve osoblje na takvim mjestima treba biti dobro opremljeno zaštitnim sredstvima te se na odgovarajući način organizirati za pravilno uzimanje brisova, dijagnostiku te usmjeravanje osoba, odnosno bolesnika, s obzirom na njihovu anamnezu i rezultat testiranja, preporučuje slovenska liječnička komora.
Kako ističu, to znači da medicinski stručnjaci u takvim centrima uz odgovarajuće uvjete rada moraju odlučiti tko mora biti hospitaliziran, tko će se liječiti kod kuće u samoizolaciji ili će ići u karantenu, kad ona bude uspostavljena, navode liječnici.
Zbog priprema na prvi slučaj zaraze i  eventualnosti epidemija u srijedu je, uz ljubljanski klinički centar, još nekoliko regionalnih bolnica proglasilo mjeru zabrane posjeta bolesnika, a to je već ranije učinio i mariborski KBC.
U Sloveniji je, po službenim podacima, do sada bilo 49 testova na koronavirus i svi su testovi pokazali negativan rezultat, no svi strahuju da je velika mogućnost unosa virusa, posebno preko sjeverne Italije.
Slovenski mediji navode da je strah prisutan osobito u krajevima uz granicu s Italijom, gdje su u nekim općinama postavili i šatore ili kontejnere za eventualni prihvat i testiranje.
Slovenski biskupi vjernicima su preporučili da ne dolaze u crkvu ako su bolesni. Uz ostalo, biskupska konferencija preporučuje da se vjernici u crkvi ne služe posvećenom vodom prilikom križanja, a euharistiju da prakticiraju primanjem hostije na ruku, a ne izravno u usta.


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom