SOFIJA

Sedamdeset izopćenih ruskih diplomata napustilo Bugarsku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sedamdeset ruskih diplomata s obiteljima je napustilo Bugarsku nakon što su izopćeni iz te članice Europske unije zbog sumnji na špijunažu.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je od Rusije zatražilo da povuče svojih 70 diplomata do nedjelje 3. lipnja, kako bi smanjila svoje veleposlanstvo u Sofiji na broj osoblja poput onog bugarskog u Moskvi.

„Prvi razlog je reciprocitet. Drugo, zbog aktivnosti ruskih dužnosnika koje su odgovorne bugarske vlasti proglasile nekompatibilne s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", priopćilo je tada bugarsko ministarstvo. 

Rusija je u odgovoru zaprijetila da će u potpunosti zatvoriti svoje veleposlanstvo u Bugarskoj, čime bi ona postala prva članica EU-a kojoj se to dogodilo. 

Bugarski premijer Kiril Petkov optužio je rusku veleposlanicu u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu da je stajala iza nedavnog izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi, a dio zapadnih medija vjeruje kako bi Bugarska mogla postati slaba točka ruskog utjecaja u europskom savezu.

Vršitelj dužnosti bugarskog premijera zauzeo je snažan stav protiv ruske agresije na Ukrajinu. U veljači je otpustio svog ministra obrane jer je odbio prozvati "ratom" ono što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Petkov je podržao europske sankcije protiv Moskve i pristao je popravljati ukrajinsku vojnu opremu, iako nije htio izravno Kijevu slati naoružanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater