DEN HAAG

Ratni zločini na Kosovu: uhićen bivši zapovjednik OVK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljih Mustafa uhićen je na Kosovu i prebačen u pritvor posebnog suda u Den Haagu zaduženog za suđenja za ratne zločine počinjene na Kosovu tijekom rata za neovisnost, objavio je u četvrtak sud.

"Ured posebnog tužitelja uhitio je danas na Kosovu Saljiha Mustafu, u skladu s uhidbenim nalogom, nalogom za transfer i potvrđenom optužnicom", kaže se u priopćenju.

Informacije o datumu prvog pojavljivanja Mustafe pred sucem bit će uskoro objavljene, dodaje se.

Mustafa je bio jedan od osnivača OVK i tamošnji šef obavještajne službe.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe koja je objavljena nakon njegova uhićenja tvrdi se da su kaznena djela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest osoba u travnju 1999., kao i ubojstvo jedne osobe u istom mjesecu te godine.

Potvrđenom optužnicom Mustafa "se tereti prema različitim oblicima kaznene odgovornosti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubojstvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi s tim sukobom", kaže optužnica.

Po njoj, on je vodio postrojbu koja je upravljala zatvorom i mjestom za ispitivanje gdje su zatvorenici premlaćivani, mučeni, podvrgavani elektrošokovima i po njima se uriniralo. Mustafa, kaže optužnica, nije samo nadzirao nasilje već je osobno sudjelovao u premlaćivanjima, a za jednog je zatvorenika ustvrdio da je špijun zbog čega je ovaj ubijen.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of