VATRENI PAKAO

Požar u Sloveniji i Italiji gasi čak 2.000 vatrogasaca. Od Dina Kozlevca saznajemo najnovije informacije. Pogledajte video snimljen iz Savudrije - SVE JE U DIMU

| Autor: Marcello ROSANDA
Hrvatski helikopter pomaže gasiti

Hrvatski helikopter pomaže gasiti


"Cijelo sam vrijeme na vezi s kolegama vatrogascima iz regije Friuli Venezia Giulia i s tamošnjim čelnikom civilne zaštite. Ponudili smo im pomoć ljudstva, zemaljskih snaga i zračnih. Jedan je naš kanader u akciji, a danas ga mijenja drugi", kaže istarski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

U Sloveniji, na Krasu, kao i u Italiji kod Monfalconea, naime, veliki požar i dalje prijeti. Kako saznajemo od ljudi koji su automobilima prolazili onuda - osjeti se miris pakla. Problem je i što nema zraka pa se jako teško diše, pa čak, saznajemo, automobili ne mogu upaliti zbog nedostatka kisika.

 #Canadair CL-415 iz sastava #PPNOS #HV (foto: Twitter)

U akciji je i hrvatski kanader

"Jučer popodne na poziv vatrogasaca iz Kopra upućeno je u pomoć pet vozila, od čega četiri cisterne iz Umaga, Poreča, Pazina i Pule, čiji je zapovjednik kolega iz Pazina Serđo Šilić. Naših devet vatrogasaca se trenutno nalaze na području Kostanjevice na Krasu i obavljaju potrebne zadatke. Noćas su bili na liniji fronta i sudjelovali u gašenju, a danas pune rezervoare vode za helikopter koji gasi. Ostat će još sigurno danas, a sutra bi se mogli vratiti. Ovakva suradnja i pomoć je uobičajena, pogotovo ovdje na graničnom području. Oni pomognu nama i mi njima. Zanimljivo je da je ovo prvi put da su naše vatrogasne snage išle toliko daleko i popele se do gore prema Krasu. Nikada se nije išlo toliko daleko i duboko", kaže Kozlevac.

"Danas je situacija povoljnija jer noćas i jutros nije bilo vjetra. Požar izgleda puno bolje nego jučer, no još nije pod kontrolom i daleko je od gašenja. To je ogromno prostranstvo od Monfalconea prema Trstu i gore na Krasu prema Sloveniji, Novoj Gorici i prema nama. Trenutno je ukupno preko 2.000 zemaljskih snaga na terenu, talijanskih, slovenskih i naših", kaže Kozlevac.

Slovenska vojska (foto: Twitter)

Ne terenu je ogroman broj vatrogasaca

Dodaje da je trenutno pola Istre u dimu, pogotovo na liniji Rovinj -Labin i sjeverozapadni dio.

"To je izazvalo uznemirenost ljudi, a mi im poručujemo da se radi o izgaranju vegetacije i da je to, od svih dimova, najmanje štetno. Međutim, savjetujemo da onaj tko ima problema s disanjem ne izlazi iz kuće tih par sati dok traju požar i dim. Vatrogasci su u visokom stupnju pripravnosti, svugdje su na pozicijama i u dežurstvima. Također, u koordinaciji su s policijom i Hrvatskim šumama. Pozivam ljude da odmah dojave na 193 ili 112 ako primijete veći dim, sumnjiva kretanja ili bilo koje zapažanje koje bi ukazivalo na požar", rekao je Kozlevac.

Pogledajte video snimljen iz beach bara Jellyfish u Savudriji:

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini