ATENA

Potres u Albaniji: broj mrtvih porastao na 15; Europa šalje pomoć

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Broj mrtvih u razornom potresu i naknadnim podrhtavanjima tla u Albaniji porastao je na najmanje 15 i više od 600 ljudi je ozlijeđeno, a mnogi su stanovnici ostali zarobljeni pod ruševinama pa su europske zemlje krenule slati pomoć.

Zgrade su se rušile poput kuća od karata u utorak ujutro u potresu magnitude 6,4 s epicentrom u Jadranskom moru, 35 km sjeverozapadno od Tirane.

Među zemljama koje su ponudile pomoć je Hrvatska koja danas u popodnevnim satima, prema odluci vlade, šalje dvama helikopterima Hrvatske vojske u Albaniju specijalizirani tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Grčka šalje dvije spasilačke ekipe u kojima je 41 vatrogasac.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je odmah u telefonskom razgovoru albanskom kolegi Ediju Rami ponudio pomoć. 

"Ekipa od 26 osoba kreće vojnim zrakoplovom u Albaniju. Druga ekipa od 15 osoba je već krenula sa sjevera Grčke", rekao je vatrogasni časnik za državni tv-kanal ERT.

Pomoć također šalju Bugarska i Turska.

Potres koji je u utorak pogodio Tiranu i okolno područje najsnažniji je u proteklih nekoliko desetljeća.

Osjetio se širom Balkana i u južnoj talijanskoj regiji Pugliji. Nekoliko sati kasnije potres magnitude 5,4 pogodio je Bosnu i Hercegovinu, s epicentrom 75 kilometara južno od Sarajeva. Zasad nema vijesti je li tko ozlijeđen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater