NIKOZIJA

Oštre kritike nakon saudijske presude za ubojstvo Jamala Khashoggija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turska, Ujedinjeni narodi i organizacije za ljudska prava u ponedjeljak su oštro kritizirale presudu suda u Rijadu za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, no Sjedinjene Države smatraju je "važnim korakom" prema procesuiranju počinitelja. 

Petorica Saudijaca osuđena su na smrt, tri osobe na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine, a kraljevski savjetnik i šef obavještajne službe oslobođeni su optužbe za brutalno ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u listopadu 2018. u Istanbulu.

Presuda je "skandalozna" i donesena nakon "mjeseca tajnih ročišta", rekao je direktor za komunikacije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Oni koji su poslali vod smrt u Istanbul privatnim avionom, potpisali smrtnu presudu Khashoggiju, počistili ostatke tijela ubijenog novinara i to ubojstvo pomeli pod tepih dobiil su imunitet", napisao je Fahrettin Altun na Twitteru. .

"Tvrditi da je šačica obavještajnih operativaca počinila to ubojstvo znači ismijavati inteligenciju cijelog svijeta", dodao je Altun.

"Presuda je daleko od očekivanja naše zemlje i međunarodne zajednice u vezi rasvjetljavanja okolnosti tog ubojstva i za provedbu pravde", navelo je tursko ministarstva vanjskih poslova u priopćenju.

Khashoggi je bio žestoki kritičar saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana i imao je stalno boravište u Sjedinjenim Državama, a posljednji put je viđen na ulasku u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada 2018. gdje je želio izvaditi dokumente za vjenčanje.

"Sudbina tijela pokojnog Khashoggija, identifikacija nalogodavaca ubojstva i mogući lokalni suradnici predstavljaju toliko pitanja koja ostaju bez odgovora i to je temeljni nedostatak u provođenju pravde", dodalo je tursko ministarstvo osobito osjetljivo jer se ubojstvo dogodilo na području Istanbula.

"Egzekutori su odgovorni i osuđeni na smrt. Oni koji su to osmislili su slobodni, nisu ih okrznuli ni istraga, ni sud. To je protuteža pravde. Radi se o parodiji", istaknula je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za pogubljenja po kratkom postupku Agnes Callamard.

"Netransparentnost procedure i skrivanje dokaza nisu nam omogućili da shvatimo zašto su oslobođeni neki drugi osumnjičenici", dodala je.

Glavni tajnik Novinara bez granica Christophe Deloire izrazio je nadu da će se Saudijska Arabija iskupiti žalbenim procesom uz dokaze. "Kraljevstvo neće popraviti svoj ugled takvim pravosuđem", rekao je. 

"Ovakva presuda služi za dokazivanje nedužnosti i bližnjima Jama Khashoggija nije donijela ni pravdu ni istinu", upozorila je u priopćenju Lynn Maalouf, direktorica za istraživanja na Bliskom Istoku za Amnesty International. Maalouf smatra da je sudski proces bio "potpuno nepravedan".

Ta presuda nije istraživala sudjelovanje saudijskih vlasti u tom zločinu niti je otkrila gdje se nalaze ostaci Jamala Khashoggija", dodala je i posjetila da je proces održan iza zatvorenih vrata.

Sjedinjene Države reagirale su suzdržano.

SAD smatra dosuđene smrtne i zatvorske kazne važnim korakom u nastojanju da počinitelji odgovaraju za zločine, rekao je dužnosnik administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

"To je važan korak i ohrabrujemo Saudijsku Arabiju da nastavi pravedan i transparentan pravosudni proces", rekao je taj dužnosnik koji nije htio biti imenovan, prenosi agencija Reuters. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater