SPASILI IH LIJEČNICI BEZ GRANICA I AQUARIUS, BROD NEVLADINIH ORGANIZACIJA SOS MEDITERAN

Oko 158 migranata iskrcalo se na Siciliji


Približno 158 migranata, među kojima nekoliko djece, iskrcalo se u petak navečer na Siciliji koju u nedjelju kani posjetiti novi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini koji je obećao čvrstu politiku spram migracije.

Aquarius, brod nevladinih organizacija SOS Mediteran i Liječnici bez granica, spasio je tih 158 osoba, među kojima devetero djece, 26 žena i 36 maloljetnika bez pratnje. Svi su patili od dehidracije ili nosili tragove lošeg postupanja, piše u priopćenju francuske nevladine organizacije, jedne od posljednjih još aktivnih na Mediteranu u vodama Libije. 

Dužnosnici Aquariusa i Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice iznijeli su zabrinutost spram "užasnih tjelesnih i psiholoških okolnosti" u kojima migranti pristižu, rekao je Marco Rotunno iz UNHCR-a. 

Iskrcavanja migranata u snažnom su padu ove godine, ali "viđamo ljude koji pate od pothranjenosti, mučenja i lošeg ophođenja", naglasio je on. 

Upitan o dolasku u ministarstvo unutarnjih poslova prvog čovjeka Lige, strake krajnje desnice i protuuseljeničke retorike, ti su dužnosnici ocijenili da je prerano za komentar. 

Na talijansku obalu se iskrcalo približno 700.000 migranata od 2013., što je redovito osuđivala Liga Mattea Salvinija, jedna od dviju populističkih snaga uz Pokret 5 zvijezda koje čine novu talijansku vladu. 

Vlada je prisegnula u petak, a Salvini je kazao kako računa otputovati na Siciliju već u nedjelju kako bi procijenio situaciju. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater