ŽENEVA

Na 75. godišnjicu UN-a europske zgrade će biti osvijetljene plavom bojom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Više od 150 spomenika i zgrada diljem Europe osvijetljeno je plavom bojom u subotu u znak obilježavanja 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih naroda. 

UN-ovo sjedište Palača naroda u Ženevi, trg Grand Place u Bruxellesu i dvorac Dublin su među lokacijama obojenima nijansom plave boje zastave UN-a. 

Ujedinjeni narodi službeno su nastali 24. listopada 1945. godine, kad je Povelja Ujedinjenih naroda, dogovorena četiri mjeseca ranije, stupila na snagu. 

Skupinu UN-a originalno je činila 51 članica, a sada ih je 193 pošto se 2011. godine posljednji pridružio Južni Sudan.

"Ujedinjeni narodi desetljećima pomažu milijunima ljudi da pobjegnu jarmu siromaštva, dobiju pristup obrazovanju i zdravstvu, da im se poštuju temeljna prava te da imaju bolje životne uvjete", priopćeno je. 

"Također su pomogli svijetu da izbjegne treći svjetski rat - što je glavni razlog nastanka UN-a - i da svijet ostane relativno miran".

Među zgradama u plavoj boji su gradska vijećnica u Barceloni, Belfastu i Kopenhagenu, katedrale u Stockholmu i Reykjaviku, fontana Jet d'Eau u Ženevi, mostovi u Torinu, Palača mira u Den Haagu i Predsjednička palača u Bratislavi. 

Zgrada ministarstva vanjskih poslova u Londonu, sjedište UNESCO-a u Parizu, luk Rua Augusta u Lisabonu, Olimpijski muzej u Lausanneu, Stari most u Mostaru, televizijski toranj Žižkov u Pragu i Tromostovje u Ljubljani također su odjeveni u plavu svjetlost.  

U govoru u New Yorku kojim je obilježio godišnjicu, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je u ovim dosad neviđenim vremenima tijekom pandemije koronavirusa potrebna međunarodna solidarnost.

"Na dan Ujedinjenih naroda, šaljem snažniji apel za globalni prekid vatre, kako bismo svu svoju energiju mogli usmjeriti u borbu protiv covida-19", rekao je Guterres. 

"Djelujmo zajedno da porazimo pandemiju, spriječimo klimatsku katastrofu, sačuvamo jednakost žena i muškaraca i popločimo put sigurnijem, zdravijem, pravednijem i održivijem svijetu."

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater