BEOGRAD

Ministar tvrdi da su liječnici Vučiću spasili život

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srbijanski ministar zdravlja izjavio je u nedjelju da su liječnici predsjedniku Aleksandru Vučiću spasili život jer je zbog kardiovaskularnih problema bio životno ugrožen, dok se Vojnomedicinska akademija (VMA) ni 48 sati od prijema šefa države nije očitovala o njegovu zdravstvenom stanju.

Predsjednik Vučić ima kronične, manje probleme sa srcem, ali je u petak došlo do ozbiljnog pogoršanja kada se odlučio obratiti liječnicima VMA, rekao je ministar Zlatibor Lončar agenciji Tanjug.

Tu si izjavu kao prijelomnu vijest u nedjelju objavili brojni beogradski mediji.

Lončar je rekao da su liječnici u petak procijenili da je Vučić "životno ugrožen" i da su proveli sve nužne mjere za saniranje "tako ozbiljnog stanja".

Ipak, savjetovali su mu da u idućem razdoblju smanji aktivnosti kako bi se u potpunosti oporavio.

Posljednje službeno priopćenje o zdravstvenom stanju Vučića objavljeno je na njegovoj službenoj internetskoj stranici u subotu 16. studenog u 7:38 sati.

"Glavno tajništvo predsjednika Republike Srbije obaviještava javnost da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić 15. studenog, u kasnim popodnevnim satima, primljen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu zbog kardiovaskularnih problema“, piše u tom priopćenju.

Mediji su u međuvremenu u subotu prenijeli izjavu Vučićeve savjetnice Suzane Vasiljević da je stanje predsjednika Srbije "stabilno“, ali je zadržan u VMA "iz opreza".

Kasnije u subotu oglasio se i sam Vučić kada je na društvenim mrežama, uz presliku njegove rukom pisane zahvale "svima koji su brinuli“, najavio da će od ponedjeljka biti "u punom radnom pogonu“.

Ta je poruke potaknula brojne reakcije na društvenim mrežama, od duhovitih do nedvojbeno neumjesnih komentara na koje su kritički reagirali Vučićevi suradnici, državni i stranački dužnosnici.

Ni 48 sati od Vučićeva prijema u jednu od vodećih zdravstvenih ustanova u državi, liječnički kolegij VMA još se nije očitovao o zdravstvenom stanju šefa države.

Vučić je ranije ovog tjedna rekao da neće doći na Kongres Europske pučke staranke u Zagreb, jer u hrvatskim medijima protiv njega traje "medijska haranga“.

Prije odlasku bolnicu, on je u petak imao niz sastanaka u svom uredu u Beogradu, uključujući onaj s europarlamentarcima koji su sudjelovali u drugom krugu dijaloga vlasti i oporbe koja traži slobodu medija, ravnopravne i fer izborne uvjete.

Tog je dana bio i na otvorenju Beogradskog parka te bulevara Woodrowa Wilsona i ulice Nikolaja Kravcova u okviru kompleksa Beograd na vodi i održao improviziranu konferenciju za medije, koja se u nekim trenucima pretvorila u žustar dijalog s novinarima.

Vučiću su tada postavljena izravna pitanja u vezi s aferom o trgovini oružjem u koju je, prema medijima i informacijama zviždača iz vojne industrije "Krušik" u Valjevu, umiješan otac ministra policije i visokog dužnosnika Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Nebojše Stefanovića.

Premda su i Stefanović i Vučić u više navrata kategorički tvrdili Branko Stefanović nema veze s tvrtkom GIM, koja je poslovala s valjevskim "Krušikom", u medijima su se pojavili dokumenti koji Stevanovićeva oca dovode u vezu s tom kompanijom i s trgovinom oružjem.

Vučić je na konferenciji govorio vrlo temperamentno i na trenutke polemički, zamjerajući novinarima nekih redakcija da su "nepristojni", što se vidjelo i u izravnom prenosu provladine komercijalne TV Pink.

Prema oporbi te kritičkim analitičarima i medijima, taj slučaj otvara pitanje mogućih zlouporaba, korupcije u državnom vrhu i sukoba interesa visokih dužnosnika. Neki ga ocjenjuju kao dosad najozbiljniju aferu jer je riječ o osjetljivoj temi trgovine oružjem.

"Ova afera je najozbiljnija od svih do sada, jer je oružje osjetljiv teren, poglavito neki polulegalan protok. Protok oružja prate sve strane obavještajne službe. Ta afera nikako da nestane, najozbiljnije su optužbe i najozbiljniji su igrači koje direktno pogađa", rekao je novinar tjednika "Vreme " Andrej Ivanji.

Ostaknuo je da su se prvi puta u javnosti pojavile dvije neusklađene priče - jedna Aleksandra Vučića koji je tvrdio da je Branko Stefanović "mali sitni zaposleni" u tvrtki GIM, a druga ministra Nebojše Stefanovića koji tvrdi kako njegov otac nema nikakve veze sa tom tvrtkom.

"Vučić je u vrijeme kada je to počelo bio ministar obrane, a Stefanović je jedan od ključnih igrača", rekao je Ivanji za N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater