PRETORIA

Merkel i predsjednik Južne Afrike pozvali na snažniju ulogu Afrike u Libiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Afričke države moraju biti uključene u nalaženje rješenja za sukob u Libiji, rekli su u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel i južnoafrički predsjednik Cyrill Ramaphosa tijekom posjeta njemačke čelnice Južnoj Africi.

Libija je zahvaćena sukobima i nestabilna od svrgavanja diktatora Moamara Gadafija 2011. godine.

"Bez Afrike to nećemo moći riješiti", rekla je Merkel novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije s Ramaphosom u Pretoriji.

"Voljeli bi da Afrika u tome preuzme vodstvo", dodao je predsjdnik Južnoafričke republike priznavši i da je "libijski problem jedinstven jer u tom sukobu imamo uključeno više drugih država van Afrike".

On je rekao da očekuje "mnogo jasnije afričke stajalište" o Libiji nakon dvodnevnog summita Afričke unije (AU) koji će početi u nedjelju u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi.

Ramaphosa bi tom prilikom trebao preuzeti rotirajuće predsjedanje AU-om..

Merkel je upozorila da biti potrebno "dugo vrijeme" za okončanje libijskog sukoba u kojem snage generala Khalifa Haftara s istoka zemlje od travnja pokušavaju preuzeti nadzor nad prijestolnicom Tripolijem od Vlade nacionalnog jedinstva koju je priznao UN.

Njemačka kancelarka i Ramaphosa su razgovarali i o jačanju već snažnih veza između dvije zemlje u, među ostalim, trgovini, ulaganjima, energetici i obrazovanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater