ZAGREB

Majmunske boginje potvrđene u Njemačkoj, novi slučajevi u drugim zemljama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka je u petak potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, a o novim slučajevima zaraze javljaju i Italija, Španjolska, Francuska i Velika Britanija, prenose svjetske novinske agencije.

Liječnička služba njemačkih oružanih snaga objavila je u petak da je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja.

"Institut za mikrobiologiju njemačkih oružanih snaga u Muenchenu sada je također izvan svake sumnje detektirao virus majmunskih boginja, prvi put u Njemačkoj 19. svibnja 2022. kod pacijenta s karakterističnim lezijama kože", priopćila je liječnička služba.

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da na osnovi dostupnih informacija pretpostavlja da se virus ne prenosi tako lako i da bi se njegovo širenje moglo suzbiti ako zdravstvene vlasti budu djelovale brzo.

Italija je u petak potvrdila još dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja u bolnici Spallanzani u Rimu, čime je do sada u zemlji zaraženo ukupno troje ljudi.

Bolnica je objavila da je prvi zaraženi boravio na Kanarima.

Regionalne vlasti u Madridu prijavile su u petak 14 slučajeva zaraze, čime je u Španjolskoj ukupno zaražena 21 osoba.

Postoji još 20 mogućih slučajeva zaraze, 19 u madridskoj regiji i jedan na Kanarima.

Britanija je u petak potvrdila jedanaest novih slučajeva, rekao je ministar zdravstva Sajid Javid. Ta je zemlja ranije javila o ukupno devet slučajeva blage bolesti.

Britanske zdravstvene vlasti nude cjepivo protiv velikih boginja zdravstvenim djelatnicima i drugima koji su možda bili izloženi virusu. To čine i vlasti u drugim dijelovima Europe, uključujući Portugal.

Španjolska ministrica zdravlja Carolina Darias rekla je novinarima da su oboljeli u toj zemlji do sada imali blage simptome.

Francuska je također pogođena majmunskim boginjama, prenosi AFP.

No zaraženi nisu izravno povezani s osobama koje su se vratile iz područja gdje je ta bolest endemska.

Prvi slučaj te rijetke bolesti, koja potječe iz Afrike, detektiran je u četvrtak u regiji Ile-de-France, objavile su u petak zdravstvene vlasti.

Riječ je o 29-godišnjaku koji nije putovao u područje gdje virus cirkulira. Izoliran je u svojem domu i ima blage simptome. 

Od 14. svibnja slučajevi zaraze virusom majmunskih boginja detektirani su i u Portugalu, Kanadi, SAD-u, Belgiji i Švedskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater