LONDON

Slučajevi majmunskih boginja potvrđeni u 12 zemalja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Više od 80 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u najmanje 12 zemalja, piše BBC u subotu. 

Svjetska zdravstvena organizacija održala je izvanredan sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, nakon što je u Europi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva.

Njemačka je to opisala najvećom epidemijom u Europi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet europskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Španjolska je u petak potvrdila 23 nova slučaja, uglavnom u madridskoj regiji gdje je regionalna vlada zatvorila saunu koja je povezana s većinom zaraza. 

U Španjolskoj je zaraženo ukupno 30 osoba. Susjedni Portugal u petak je potvrdio devet novih zaraza, ukupno 23. 

Bolnica u Izraelu liječi muškarca u 30-ima koji pokazuje simptome te bolesti. Nedavno je stigao iz zapadne Europe.

WHO je upozorio da će se vjerojatno potvrditi još zaraza. 

Bolest se očituje povišenom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom kao kod vodenih kozica.

Postoji mogućnost unosa majmunskih boginja i u Hrvatsku, izvijestili su u petak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). 

Za sada su svi oboljeli muškarci, a u većini slučajeva se smatra da su se zarazili pri spolnom odnosu s muškarcima, dodali su iz HZJZ-a.

Do sada nisu potvrđeni slučajevi unosa zaraze u Hrvatsku iz Afrike u kojoj se ova bolest najčešće javlja u ruralnim sredinama u središnjem i zapadnom dijelu kontinenta (DR Kongo, Nigerija).

Iz HZJZ-a su istaknuli da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo blizak kontakt s bolesnikom. Uzročnik je virus, sličan virusu velikih boginja, a prirodni su mu rezervoar najvjerojatnije neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini središnje i zapadne Afrike.

Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promjenama oboljelih.

Bolest se rijetko se širila izvan Afrike pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost. No znanstvenici ne očekuju da će se situacija razviti do pandemije pošto se virus ne širi lako za razliku od covida-19. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater