BERLIN

Liberali dali zeleno svjetlo pregovorima o njemačkoj "semafor-koaliciji"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Liberalno-demokratska stranka (FDP) je u ponedjeljak dala zeleno svjetlo početku koalicijskih pregovora sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i strankom Zeleni za početak koalicijskih pregovora o sastavljanju savezne vlade.

"Vidimo velike šanse ali i velike izazove, no ja sam pun optimizma da će se koalicijski pregovori okončati sastavljanjem koalicijske vlade između socijaldemokrata, zelenih i liberala“, rekao je predsjednik FDP-a Christian Lindner nakon sastanka predsjedništva stranke u Berlinu.

Naglasio je kako će FDP biti jamstvo da nova vlada neće biti "vlada ljevice“. "Građani na izborima krajem rujna nisu izabrali pomak ulijevo. FDP je jamstvo da će vlada biti vlada centra”, rekao je Lindner.

Odbacio je nagađanja o navodnim svađama zbog podjele resora novoj vladi. Mediji su prenijeli da na položaj ministra financija pretendira Lindner i dopredsjednik stranke Zeleni Robert Habeck.

Pregovorima o formiranju koalicije zeleno svjetlo je u petak dalo predsjedništvo SPD-a, a u nedjelju vodstvo Zelenih.

Stranke mogućeg saveza su u središte svog djelovanja stavile potrebu modernizacije Njemačke s posebnim naglaskom na digitalizaciju.

U slučaju uspješnog okončanja pregovora novi njemački kancelar bi postao kandidat socijaldemokrata Olaf Scholz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater