PEKING

Kina kaže da UK štiti "kriminalce", nakon što je hongkonški aktivist dobio azil

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kina je u četvrtak optužila Ujedinjeno Kraljevstvo da štiti "tražene kriminalce", nakon što je istaknuti hongkonški prodemokratski aktivist Nathan Law kazao da je dobio politički azil u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Law je kazao u srijedu da je dobio azil u Velikoj Britaniji nakon što je pobjegao iz Hong Konga jer je Peking uveo Zakon o nacionalnoj sigurnosti, po kojemu se oštro kažnjavaju subverzija, terorizam i strano uplitanje.

Kritičari tvrde da Peking koristi taj zakon za potkopavanje autonomije Hong Konga i ušutkavanje kritičara.

"Velika Britanija očito je platforma agitatorima za neovisnost Hong Konga i pruža takozvano sklonište za tražene kriminalce", rekao je novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Opisao je Lawa kao "osumnjičenika za kriminal" i potez ocijenio kao "grubo miješanje" u hongkongško pravosuđe.

"Velika Britanija trebala bi odmah ispraviti svoju pogrešku i prestati se miješati u Hong Kong i unutarnje stvari Kine", dodao je.

Law, 27-godišnji bivši zastupnik u gradskoj skupštini te studentski aktivist, pobjegao je u Ujedinjeno Kraljevstvo u srpnju 2020., nekoliko tjedana nakon usvajanja Zakona o nacionalnoj sigurnosti, kojemu su se protivili prodemokratski aktivisti.

Law je napisao na Twitteru kako je dobio azil nakon nekoliko intervjua tijekom razdoblja od četiri mjeseca.

"Činjenica da sam tražen prema Zakonu o nacionalnoj sigurnosti pokazuje da sam izložen ozbiljnom političkom progonu i da se vjerojatno neću vratiti u Hong Kong bez rizika", napisao je.

Sudbina Lawa i potencijalna sudbina milijuna stanovnika Hong Konga kojima je Britanija ponudila put do državljanstva, dio je teškog diplomatskog spora između Pekinga i Londona, koji je vratio Hong Kong Kini u 1997.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of