oporavili se

Južnokorejci imaju terapiju za zaražene u kritičnom stanju: POTVRĐENO JE, OVO LIJEČI COVID-19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvoje Južnokorejaca starije dobi, oboljelo od koronavirusa, oporavilo se od teške upale pluća pošto su liječeni plazmom pacijenata koji su ozdravili od tog virusa, objavili su u utorak znanstvenici.

Znanstvenici su utvrdili da je pacijente oboljele od covida-19 moguće liječiti plazmom pacijenata koji su svladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitijela.

Terapija plazmom mogla bi biti „alternativo liječenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reagiraju dobro na antivirusne lijekove”, rekao je Choi Jun-yong, liječnik u bolnici Severance u Seulu, gdje se dvoje oboljelih nalazi na liječenju.

No potrebna su opsežnija klinička testiranja kako bi se dokazalo njezinu učinkovitost, dodao je.

Jedan oboljeli je 71-godišnji muškarac čije se stanje poboljšalo nakon što je dobio antitijela od izliječenog pacijenta u dobi od dvadesetak godina, sa steroidima.

Zdravstveno stanje druge pacijentice, 67-godišnje žene, nije se u početku poboljšalo uzimanjem lijekova, točnije lijekova protiv malarije, i terapijom kisikom.

Kwon Jun-wook, iz Centra za kontrolu bolesti u Seulu, ocijenio je da je liječenje plazmom „važno”, s obzirom na to da za sada ne postoje lijekovi niti cjepivo protiv covida-19.

Terapija plazmom već je pokazala svoju učinkovitost, tijekom pokusnog liječenja malih razmjera od drugih zaraznih bolesti kao što su ebola i SARS.

U pariškim bolnicama upravo se provodi istraživanje na 60 oboljelih. Pokusi se provode i u SAD-u i Kini.

Pandemija novog koronavirusa, koji uzrokuje respiratornu bolest covid-19, odnijela je od izbijanja u Kini u prosincu gotovo 75.000 ljudskih života u svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini