LISABON

Hrvatska i Portugal surađivat će u borbi protiv požara

| Autor: Hina
Damir ŠKOMRLJ

Damir ŠKOMRLJ


Ministar obrane Damir Krstičević potpisao je u srijedu sporazum s portugalskim kolegom Joãom Gomesom Cravinhom o suradnji Hrvatske i Portugala u području obrane, koja će uključivati i suradnju protupožarnih eskadrila, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Uz suradnju u području protupožarnih eskadrila, dogovorena je i suradnja u području domovinske sigurnosti, ratne mornarice i vojne izobrazbe te obrambene industrije, u okviru članstva u Europskoj uniji, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Ministar Krstičević predstavio je portugalskom ministru sustav domovinske sigurnosti u Hrvatskoj i hrvatsku strategiju u borbi protiv požara.

"Hrvatska je donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i uspostavili smo sustav domovinske sigurnosti kako bi bili učinkoviti u borbi s elementarnim nepogodama i sigurnosnim izazovima. Spremni smo s Portugalom podijeliti naša iskustva", rekao je Krstičević, stoji u tekstu priopćenja ministarstva obrane.

"Imamo sličnu klimu i iskustva u borbi protiv požara. Hrvatska je 2013. godine pomagala Portugalu u gašenju požara, imamo sjajne pilote protupožarne eskadrile i u ovom području možemo", dodao je Krstićević, stoji u priopćenju.

Ministri su razgovarali i o predsjedanju Europskom unijom, s obzirom na to da pred obje zemlje predstoji buduće predsjedanje EU-om, hrvatsko predsjedanje slijedi u prvoj polovici 2020. godine, a portugalsko u prvoj polovici 2021. godine.

Ministar Krstičević predstavio je kolegi ministru hrvatske prioritete za predsjedanje Europskom unijom, gdje će fokus biti na nastavak provedbe postojećih inicijativa kao što su  PESCO, Europski obrambeni fond i Vojna pokretljivost, industrijsku dimenziju obrane, daljnje napore EU u području jugoistočne Europe i jačanje suradnje između EU-a i NATO-a, stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum