gori zaštićeno područje velebita

VELIKI POŽAR KOD KNINA Udari munja potaknuli vatru, podignuto čak četiri kanadera i dva airtractora

| Autor: Portal GlasIstre.hr
ilustracija

ilustracija


U ponedjeljak poslijepodne izbio je požar na brdu Kom kod sela Bogatnik na području općine Ervenik. Kako je za Dalmacija Danas rekao županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, požar je krenuo nakon što su udari munja na tri mjesta potaknuli vatru.

– Gore obronci zaštićenog područja južnog Velebita i digli smo jake snage kako bismo pokušali požar staviti pod kontrolu do večernjih sati. Gori gusta hrastova šuma i makija. Na intervenciju su izašli vatrogasci JVP-a Knin, DVD-ova Knin, Everink i Sveti Juraj iz Kistanja. Vatrogascima potporu daju zračne snage pa tako požare gase 4 kanadera i 2 airtractora – kazao nam je Dukić.

Pročitajte više na Dalmacija Danas: www.dalmacijadanas.hr/udari-munja-rasplamsali-pozar-veliki-pozar-na-padinama-parka-prirode-gori-zasticeno-podrucje-podigli-smo-sve-snage © dalmacijadanas.hr

 Ministarstvo obrane priopćilo je da požar kod Knina gase protupožarni avioni iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

 Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 25. kolovoza zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 35 požara (20 u Šibensko-kninskoj, pet u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

 Kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

 Uz gašenje požara provedeno je i 38 protupožarnih izviđanja s airtractorima, a ukupno su zračne snage ostvarile oko 270 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 7100 tona vode, dok je helikopterima prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

 U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 29 puta, zaključuju u MORH-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum