NOVI TREND

HOĆE LI NJEMAČKA POSTATI NOVA NIZOZEMSKA? Njemački su poduzetnici prepoznali dobar biznis s kanabisom pa je ovih dana po prvi puta jedna tamošnja tvrtka obavila veću žetvu

Njemačka dobru žetvu kanabisa čeka već nekoliko godina. Tamošnji mediji najavili su uzgoj "trave" na veliko još 2018., ali tek su ovog ljeta na farmi u mjestu Neumünsteru, u sjevernoj pokrajini Schleswig-Holstein, požnjevene veće količine. Tvrtka koja stoji iza tog posla došla je iz Kanade, naziva se Aphria RX, i njemački kanabis uzgojila je na vrlo čuvanoj plantaži, skrivenoj iza zidova od armiranog betona i pod velikim sigurnosnim mjerama

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(Snimio Danijel Soldo/Cropix)

(Snimio Danijel Soldo/Cropix)


Hoće li Berlin postati novi Amsterdam - po coffee shopovima, a ne četvrti "crvenih svjetiljki" - još se ne zna, ali je očito da Njemačka sve ubrzanije slijedi Nizozemsku i druge zemlje poznate po proizvodnji i upotrebi indijske konoplje u medicinske svrhe. Njemački poduzetnici prepoznali su dobar biznis s kanabisom i njegovom medicinskom upotrebom pa je ovih dana po prvi puta jedna tamošnja tvrtka obavila žetvu veće količine kanabisa koji će se, kako javlja medijska platforma Deutsche Welle, koristiti za olakšavanja tegoba u nizu oboljenja.

Njemačka dobru žetvu kanabisa čeka već nekoliko godina. Tamošnji mediji najavili su uzgoj "trave" na veliko još 2018., ali tek su ovog ljeta na farmi u mjestu Neumünsteru, u sjevernoj pokrajini Schleswig-Holstein, požnjevene veće količine. Tvrtka koja stoji iza tog posla došla je iz Kanade, naziva se Aphria RX, i njemački kanabis uzgojila je na vrlo čuvanoj plantaži, skrivenoj iza zidova od armiranog betona i pod velikim sigurnosnim mjerama. To je bilo nužno jer se kanabis u Njemačkoj smatra biljkom koja potpada pod zakon o opojnim drogama.

Dobar znak

Količina prve berbe ne čini se prevelikom. Riječ je o pedeset kilograma kanabisa namijenjenih prodaji u ljekarnama širom Njemačke osobama koje pate od jakih bolova, spastičarima ili onima s nedostatkom apetita. Ali to je tek početak. Kanadska tvrtka želi Nijemcima u narednih godinu dana prodati tonu kanabisa za ljekovite potrebe.

U Njemačkoj je upotreba kanabisa u zdravstvu odobrena 2017. godine i od tada je liječnici mogu propisivati svojim pacijentima. Tamošnji institut za lijekove ovlastio je tri poduzeća za opskrbu tržišta – uz Aphriu i drugu kanadsku tvrtku, Auroru, dopuštenje je dobio i njemački Demecan Na njemačkom tlu jedino Aphria sadi i bere biljke indijske konoplje, Aurora ih uvozi iz Kanade, dok Decamen planira do jeseni zasaditi prvu plantažu kanabisa te potom krenuti s proizvodnjom.

Njemački mediji upozoravaju da se kasni s proizvodnjom domaćeg kanabisa jer su sve tri tvrtke prve količine trebale isporučiti prošle godine. Omela ih je pandemija korone koja je napravila probleme u distribuciji.

- Žetva prvih pedeset kilograma firme Aphria je stoga samo simbolička. Što se tiče uzgoja u Njemačkoj, vidjeli smo da je bilo odgađanja, mi uopće ne možemo sa sigurnošću reći koliko će kanabisa u idućem razdoblju biti ubrano i koliko će ga biti isporučeno, kaže stručnjak za kanabis Alfredo Pascual za DW. On je analitičar investicijske tvrtke Seed Innovations specijaliziran za sektor "trave".

I dok je proizvodnja tek počela, potražnja za kanabisom u Njemačkoj u stalnom je porastu.

"Sama činjenica da se kod nas obavlja žetva je dobar znak. To će dovesti i do toga da se liječnici više pozabave ovom temom", kaže Jürgen Neumeyer iz strukovnog udruženja Kanabis. Broj pripravaka od kanabisa koji se distribuira preko ljekarni sve je veći, ali zdravstvene vlasti ne izlaze sa statistikama. Pretpostavlja se da u Njemačkoj oko devedeset tisuća osoba redovito koristi kanabis u medicinske svrhe.

Analitičari dvoje o tome kada će, uz postojeća kašnjenja koja su i rezultat pogrešaka u pravnoj proceduri, Njemačka postati samodostatna u proizvodnji kanabisa. Od njegova odobravanja za upotrebu u medicinske svrhe nekoliko je puta došlo do nestašice "trave" na tržištu pa se sada službeno uvozi oko deset tona godišnje. Prošle 2020. uvezeno je trećinu više kanabisa nego godinu ranije.

Medicinska upotreba

Prema planu, to se moglo proizvesti na njemačkim plantažama, jer su spomenute tvrtke dobile dopuštenje za proizvodnju po 2,6 tona godišnje. Stoga se prva žetva od samo pedeset kilograma doista može smatrati simboličkom, no čuju se poruke da se od nečega mora početi. Štoviše, plantaže mogu, ukaže li se potreba, dobiti dozvolu i za proizvodnju pedeset posto više kanabisa.

Cijenu na tržištu, s obzirom da je riječ o poslu pod nadzorom države, određuju nadležne vlasti. Tvrtke isporučuju kanabis ljekarnama po 4,3 eura po gramu, što je pola od prodajne cijene. "Cijene će biti korigirane u idućih 12 do 18 mjeseci i to prema dolje, gram bi mogao koštati oko sedam eura", potvrđuje za DW Stephan Kramer iz Heydaya, poduzeća koje uvozi kanabis.

Kanabis iz uvoza jeftiniji je od njemačkog, ali kako kaže analitičar Alfredo Pascual, cijena bi mogla pasti proizvede li se četvrtina potrebne količine. "Sve dok se kanabis u Njemačkoj bude smio proizvoditi samo u bunkeru, postojat će i zemlje u kojima će on biti znatno jeftiniji", tvrdi Pascual i dodaje da bi više pozornosti trebalo obratiti na izradu ekstrakta kanabisa s oznakom "Made in Germany".

U Njemačkoj terapija kanabisom, po dosadašnjim cijenama i prema podacima zdravstvenog osiguranja Techniker Krankenkasse, mjesečno može koštati između 200 i 2.200 eura. Zdravstvena osiguranja odbijaju oko četrdeset posto zahtjeva da plate liječenje kanabisom, što znači da je mnogo zainteresiranih za korekciju cijena.

Trgovci "travom" za medicinsku upotrebu kažu da je biznis u Njemačkoj još na početku, iako se već zarađuju milijuni eura. Domaća proizvodnja povećat će prihode svima te mnogima olakšati život. No još će trebati dosta vremena da se dostignu brojke iz američkih država u kojima je kanabis legaliziran. Tamo je 2020. ostvaren promet od osam milijardi dolara.

Korist od liječenja kanabisom sve je manje sporna pa se i u Hrvatskoj dobiva na recept za olakšavanje tegoba kod određenih bolesti. Liječnici potvrđuju da olakšava bolove te se propisuje u slučajevima kronične depresije.

Poučan primjer

U Institutu za molekularnu psihijatriju Sveučilišta u Bonnu istražuju, piše DW, pomaže li kanabis u očuvanju pamćenja kod starijih osoba. U eksperimentima provedenim na miševima, koji su dobili aktivni sastojak kanabisa, tetrahidrokanabinol (THC), pokazalo se da su stariji miševi, koji su zaboravni kao i stariji ljudi, jednakog ponašanja kao i mladi. Stručnjaci iz spomenutog instituta objašnjavaju da THC iz "trave" djeluje na receptore u našem organizmu, koji su tijesno vezani uz starenje u živčanim stanicama, u imunološkom sustavu i u stanicama koje određuju stanje kostiju. Pojednostavljeno rečeno, supstanca THC sprječava staračke tegobe s pamćenjem, imunitetom i slabljenjem kostiju. Istraživanje o kojem je riječ traje već petnaestak godina, a jedan od ciljeva mu je i dokazivanje može li kanabis usporiti proces Alzheimerove bolesti.

U Izraelu su u staračkom domu davali ekstrakte kanabisa s THC-om starijim ljudima s problemima pri spavanju ili s nedostatkom apetita. Mediji izvješćuju da su mnogi od njih živnuli i osjetili promjene na bolje u svakodnevnom životu.

Njemački primjer povećanja proizvodnje konoplje u medicinske svrhe svakako bi mogao biti poučan za hrvatsko tržište i potaknuti domaće proizvođače, iako su zakonske odredbe o upotrebi i prodaji "trave" još uvijek vrlo restriktivne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater