MANILA

Filipini nude Britaniji i Njemačkoj medicinske sestre u zamjenu za cjepivo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filipini će pustiti tisuće svojih medicinskih sestara da se zaposle u Britaniji i Njemačkoj ako im dvije zemlje doniraju cjepivo protiv koronacirusa, rekla je u utorak visoka dužnosnica.

Britansko ministarstvo zdravstva reklo je da nije zainteresirano za takav dogovor i da je prioritet osigurati cjepivo vlastitim građanima, ali da će mogući višak podijeliti s drugima.

Filipini, jedna od azijskih zemalja najpogođenijih covidom-19, ublažila je zabranu odlaska zdravstvenih radnika u inozemstvo, no i dalje je na snazi ograničenje od 5000 godišnje.

Alice Visperas, direktorica u ministarstvu rada, rekla je da je vlada spremna ukinuti zabranu u zamjenu za cjepivo iz Britanije i Njemačke kojim bi se, među ostalima, cijepili upravo radnici koji rade u inozemstvu.

Medicinske sestre su među milijunima Filipinaca koji rade u drugim zemljama i svake godine u zemlju donesu 30 milijardi dolara ključnih za nacionalno gospodarstvo.

Britanija je peta na svijetu po broju umrlih od koronavirusa, a Njemačka deseta po broju zaraženih.

I dok su te dvije zemlje dosad procijepile 23 milijuna ljudi, Filipini tek trebaju krenuti s cijepljenjem 70 milijuna odraslih ili dvije trećine od ukupno 108 milijuna stanovnika. Prve doze očekuju se ovaj tjedan iz Kine.

Njemačka zasad nije odgovorila na ponudu Filipina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater