BRUXELLES

EU želi početi trgovinske pregovore s Britanijom nakon potvrde Brexita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici država članica EU-a u petak su se na summitu u Bruxellesu složili da nakon "ratifikacije i provedbe" sporazuma o Brexitu treba smjesta prionuti pregovorima o trgovini s Velikom Britanijom, doznaje se iz doplomatskih izvora.

Francuski dužnosnik je rekao kako će EU naglasiti da će odredbe o ravnopravnosti koje će zajamčiti poštenu konkurenciju biti ključne za Uniju u trgovinskim pregovorima s Britanijom. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je ocijenila da je "jako malo vremena" preostalo do kraja 2020. za sklapanje sporazuma o novom odnosu EU-a s Velikom Britanijom.

"Želimo nultu stopu carina, nulte kvote i nulti damping i to je za nas vrlo važno", kazala je von der Leyen.

Više puta je istaknula da je vremena vrlo malo, "samo 11 mjeseci za pregovore o tako širokom području".

"Ne radi se samo o trgovini već govorimo i o obrazovanju, transportu, ribarstvu - puno je područja u portfelju o kojima moramo postići dogovor", istaknula je šefica Komisije.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je u petak da će raditi "dan i noć" kako bi opravdao povjerenje birača nakon "povijesne" pobjede konzervativaca na izborima.

Johnson je obećao da će svoj plan za Brexit staviti u parlamentarnu proceduru prije božićne stanke, iako nije vjerojatno da će biti ratificiran prije siječnja. 

Od tada ima 11 mjeseci da s Unijom dogovori novo partnerstvo prije isteka prijelaznog razdoblja koje završava u prosincu 2020. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater