WASHINGTON

Bivši američki ministri obrane: Vojska se ne smije miješati u prijenos vlasti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Desetorica bivših američkih ministara obrane upozorila su u pismu objavljenom u nedjeljnom izdanju lista Washington Post kako se vojska ne bi trebala miješati u pokušaje predsjednika Donalda Trumpa da spriječi prijenos vlasti na novoizabranoga predsjednika Joea Bidena.

Potpisnici pisma, među koijma su i Mark Esper, kojega je Trump otpustio u studenome, te James Mattis, također jedan od bivših ministara obrane Trumpove administracije, ističu kako je došlo vrijeme za prihvaćanje činjenice da je republikanac Trump izgubio izbore održane 3. studenoga 2020. te da će ga 20. siječnja naslijediti Biden.

"Naši su izbori provedeni. Ponovno prebrojavanje glasova je završeno. Sve prijave o potencijalnim nepravilnostima sudski su riješene. Rezultate su potvrdili guverneri. Elektori su glasovali. Vrijeme dovođenja izbornih rezultata u pitanje je prošlo", stoji u njihovu pismu.

Pismo su potpisali i Dick Cheney, koji je također bio potpredsjednik u administraciji Georgea W. Busha, te Donald Rumsfeld, koji je kao ministar obrane služio predsjedniku Geraldu Fordu te potom ponovo Georgeu W. Bushu.

Pozvali su aktualnog ministra obrane Christophera Millera da se suzdrži od miješanja u Trumpove pokušaje da zadrži predsjedničku fotelju, te da pomogne tranziciji administracije novog demokratskog predsjednika.

"Uvlačenje američkih oružanih snaga u rješavanje izbornih rezultata odvelo bi nas u opasan, nezakonit i protuustavan teritorij", napisali su. "Civilni i vojni dužnosnici koji usmjeravaju i provode takve mjere morali bi snositi odgovornost, uključujući mogućnost kaznenog progona", upozoravaju.

Među potpisnicima su dužnosnici republikanskih i demokratskih administracija, uključujući Ashtona Cartera, Williama Cohena, Roberta Gatesa, Chucka Hagela, Leona Panettu i Williama Perryja.

Biden je sredinom prosinca izjavio da neki dužnosnici Pentagona odbijaju dati informacije nužne kako bi se osigurala glatka tranzicija. Ministar obrane Miller niječe postojanje bilo kakvog problema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum