GRAZ

Austrija: Komunisti neočekivano pobijedili na izborima u Grazu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kandidatkinja Komunističke stranke lako je pobijedila na lokalnim izborima u nedjelju u drugom po veličini austrijskom gradu Grazu, što je ocijenila "više nego neočekivanim" jer njezina stranka nema velik utjecaj u Austriji.

Austrijska komunistička stranka KPOe vodi u Grazu, pokazuju prvi rezultati. Njezina kandidatkinja Elke Kahr (59) osvojila je 29,1 posto glasova (+8,8 posto), a konzervativac na odlasku Siegfried Nagl iz stranke OeVP, na dužnosti gradonačelnika u zadnjih 18 godina, dobio je 25,7 posto (-12,1 posto) i predao ostavku.

Ankete nisu predviđale takav uspjeh i njegovi su "razmjeri više nego neočekivani", reagirala je Kahr obraćajući se novinarima.

"Neki daju obećanja u tjednima prije izbora. Mi smo pak tu svaki dan, već godinama, za ljude, napose za one najsiromašnije", rekla je tumačeći takav uspjeh.

Graz, drugi po veličini austrijski grad koji ima više od 220.000 birača, često daje velik broj glasova Austrijskoj komunističkoj stranci koja gotovo da ne postoji u ostatku zemlje.

Uz krajnju desnicu i zelene, KPO je sudjelovao u prošlom sastavu gradske vlasti na čelu s konzervativcima i imao je dva zamjenika zadužena za promet, zdravstvo i za socijalnu politiku.

KPO još nije otkrio s kojim će strankama sastaviti vladu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater