LONDON

Laburistički čelnik najavljuje nacionalizaciju ključnih sektora u predizbornom "manifestu nade"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski laburisti predstavili su u četvrtak radikalni „manifest nade” s kojim izlaze na opće izbore idućeg mjeseca, najavljujući nacionalizaciju ključnih privrednih sektora, masovna ulaganja u infrastrukturu i besplatni širokopojasni Internet.

Ljevičarski veteran Jeremy Corbyn ponudio je glasačima „najradikalniji plan našeg doba, pun nade, usmjeren na ljude, s potpuno zaokruženom financijskom konstrukcijom".

Obećao je vratiti u javno vlasništvo željeznicu, poštu, energetski sektor i vodoopskrbu ako laburisti osiguraju većinu u parlamentu na izborima zakazanim 12. prosinca.

Najavljuje i velike investicije u javne usluge, uvođenje 32-satnog radnog tjedna i reforme u korporativnom sektoru.

Laburistička stranka obećala je i „zelenu industrijsku revoluciju” kojom bi se riješila, kako ju Corbyn naziva, „klimatska kriza" usmjeravanjem fokusa pri otvaranju novih radnih mjesta i pri poslovanju kompanija na borbu protiv globalnog zatopljenja.

„Možemo iz temelja izmijeniti gospodarstvo kako bi donosilo korist širokom krugu ljudi a ne tek šačici", poručio je Corbyn.

Manifest uključuje i 5-postotno povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru i ukidanje školarina na fakultetima.

Laburisti namjeravaju i podići poreze građanima s najvišim primanjima, a planiraju i više korporativne poreze i naknade za naftne i multinacionalne kompanije.

Mnogi politički analitičari procjenjuju da će na izborima najvjerojatnije pobijediti konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona. U većini anketa laburistička stranka zaostaje za torijevcima za najmanje 10 postotnih bodova, napominje dpa.

Premijer Johnson fokusira predizbornu kampanju na obećanje da će izvesti Britaniju iz Europske unije, optužujući laburističkog čelnika da nije izložio koherentnu politiku brexita.

Corbin je pak ponovio da će "riješiti brexit u roku od šest mjeseci" pregovorima s Europskom unijom i potom raspisati referendum o sporazumu s EU-om.

Nakon današnjeg govora laburističkog lidera premijer je na Twitteru ponovo obećao brexit, najavljujući i dodatna izdvajanja za 20.000 novih policijskih službenika, te za sustav zdravstvene skrbi i za školstvo.

Najavio je i „sustav upravljanja imigracijom, koji će se bazirati na bodovanju, po uzoru na onaj u Australiji".

Očekuje se da će britanski premijer predstaviti predizborni manifest krajem mjeseca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum