BERLIN

Njemački krajnje desni AfD za novog čelnika izabrao kompromisnog kandidata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tino Chrupalla, 44-godišnji soboslikar iz istočne njemačke države Saske koji je postao političar, izabran je u subotu za supredsjednika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD)

Chrupalla, zastupnik u nacionalnom parlamentu, smatran je kompromisnim kandidatom za to mjesto s obzirom da uživa potporu krajnje desnog krila stranke kao i umjerenih članova u čelništvu stranke.

Kao drugi čelnik je na stranačkoj konvenciji s oko 69 posto glasova potvrđen 58-godišnji profesor ekonomije Joerg Muethen iz južne savezne države Baden-Wuerttemberg .

"Vrijeme je da se s dvostrukim čelništvom koje čine  predstavnici i istoka i zapada zemlje pošalje jasna poruka, rekao je delegatima Chrupalla koji je dobio nešto više od 54 posto glasova.

Meuthen je rekao da je njegov put "konzervativan, miroljubiv i domoljuban".

Nacionalna konferencija desničarske stranke Alternative za Njemačku (AfD) počela je u subotu u znaku borbe za prevlast između radikalnog krila i umjerenije struje koja naginje desnom centru.

Radikalna frakcija Fluegel (krilo) nadala se da će povećati broj svojih predstavnika u upravnom odboru od 13 članova koji bi stranku mogao skrenuti dodatno udesno.

Borbu između radikala i umjerenih članova posebno je došla do izražaja prilikom izbora supredsjednika AfD-a.

S tog se mjesta nakon dvije godine povukao 78-godišnji Alexander Gauland koji je jedan od dva supredsjednika koji vode stranku. 

U govoru pred zastupnicima u gradu Braunschweigu na zapadu Njemačke, on je pozvao AfD da se zauzme za "male ljude" i da se pripremi za preuzimanje vlasti.

Gauland je dao potporu Tinu Chrupalli koji se pojavio kao mogući kompromisni kandidat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater