PREKRŠIO MNOGA TRADICIONALNA PRAVILA

AKIHITO - car koji je modernizirao Japan

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Japanski car Akihito i carica Michiko dramatično su modernizirali monarhiju okovanu tradicijom. Vladar koji će abdicirati 30. travnja i njegova supruga "spustili su se među ljude" i značajno povećali popularnost dinastije. 

Akihito je prekinuo tradiciju u gotovo svemu, od vjenčanja s pučkom ljubavi do isprike za japanske ratne zločine. 

Njegov pristup često je uzrujavao tradicionaliste koji cara doživljavaju polubožanstvom. 

Rođen je 1933. godine, u vrijeme kada je Japan započinjao svoje militarističko širenje Azijom. Bilo mu je 11 kada je Japan, ponižen i razoren, izgubio Drugi svjetski rat. 

Prijestolje Krizantema naslijedio je 1989. nakon smrti oca, cara Hirohita. 

Za Hirohitove vladavine Japan je prošao put od agresivnog ekspanzionizma do institucionaliziranog pacifizima, ustavne kategorije koju si im nametnule poslijeratne američke okupacijske snage. 

Amerikanci su Hirohita ostavili na vlasti, ali mu je status iz polubožanskog degradiran u figuru bez političke moći. 

Uloga je to koju je Akihito prigrlio i tiho transformirao monarhiju dotad otuđenu od naroda. 

Bio je prvi član carske obitelji koji je oženio pučanku, kći vlasnika tvornice brašna. 

Michiko Shoda rođena je 1934. u Tokiju i pohađala je ekskluzivnu djevojačku kršćansku školu, a potom studirala englesku književnost. 

Upoznali su se na teniskom turniru i vjenčali 1959. godine. Odluka tadašnjeg prijestolonasljednika da odbaci tradicionalni dogovoreni brak i oženi se onom koju voli, doživljena je kao snažna potvrda demokratizacije Japana. 

Mladi par odlučio je i živjeti sa svojom djecom umjesto da ih, po običaju, prepuste na odgoj dadiljama. 

Njihove metode izazvale su, naravno, kritike u palači i među tradicionalistima, a to je posebno iskusila Michiko, naročito u prvim godinama braka. 

Godine 1960. rodila je budućeg cara Naruhita, ali je tri godine kasnije pobacila i na neko se vrijeme povukla iz javnog života.  Drugi sin, princ  Akishino, rođen je 1965.

Michiko je izdržala sve kritike, tračeve i neprestano bivanje pod povećalom tradicionalista i danas je voljena, među ostalim i zato što je u carsko domaćinstvo unijela svježinu i modernost. 

Nadam se da me razumijete

Par je postao poznat i po obilascima mjesta prirodnih katastrofa i pružanju potpore unesrećenima. 

Nakon razorna potresa i cunamija 2011. koji je izazvao nuklearnu katastrofu u Fukushimi, Akihito se televizijski obratio naciji, što je bilo prvi put u povijesti monarhije, kako bi je smirio i spriječio paniku.  

Carski par je dva mjeseca poslije i osobno posjetio Fukushimu na užas čistunaca koji smatraju da je primarna careva uloga da izdaleka vodi molitvu, a ne da razgovara s podanicima. Šira javnost je, međutim, carevo suosjećanje i bliskost objeručke prigrlila.

Akihitu je popularnost omogućila i da iznosi stavove koji su bili na rubu toga da prekrši zabranu političkog upletanja. Posebno je jasno pokazao svoje protivljenje nacionalizmu i iskazao "duboko žaljenje" za japanske poteze u Drugom svjetskom ratu. 

Za povijesna posjeta Kini 1992., car je rekao da je Japan "nanio veliku patnju kineskom narodu" i dodao povijesnu rečenicu: "Zbog toga duboko žalim". 

Koreju nije posjetio, ali se i Korejcima ispričao za patnje nanesene tijekom brutalne japanske vladavine Korejskim poluotokom od 1910. do 1945. godine. 

Na kraju vladavine prekršio je još jednu tradiciju. Prije tri godine je javno zamolio javnost da mu dopusti abdikaciju zbog poodmakle dobi i narušena zdravlja.

"Iskreno se nadam vašem razumijevanju", rekao je narodu. 

Vlada ga je poslušala i promijenila zakon po kojem su carevi bili prisiljeni vladati do smrti. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom