BARBIE

Krajem veljače 1959. godine počela je priča najpoznatije lutke na svijetu

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Pixabay, Arhiva Novog lista)

(Foto: Pixabay, Arhiva Novog lista)


Ovih dana najpoznatija lutka na svijetu slavi svoj 65. rođendan. Premda je službeno predstavljena 9. ožujka 1959. godine, već je krajem veljače te iste godine bila »zgotovljena« lutka koja je promijenila povijest.

Njezina kreatorica Ruth Handler napravila je tu lutku po uzoru na svoju kćerku Barbaru, zvanu Barbie. Ruth je bila supruga jednog od suosnivača velike korporacije Mattel te primijetila je kako u igri Barbara često lutkama dodjeljuje uloge odraslih osoba. Prije toga, naime, sve su lutke oslikavale protagoniste dječje dobi. Odnosno bile su lutke - djeca.

Recimo i da je Ken dobio ime po Ruthinom sinu Kenu. Barbie je od tada postala prava ikona, više od igračke, dio opće kulture, a o njezinom uspjehu svjedoči i lani snimljen filmski spektakl koji je ostvario značajan uspjeh na kino-blagajnama.

Prva je Barbie bila dostupna kao crnka i kao plavuša, a Barbie je bila i astronautkinja - treba napomenuti da je to bilo nekoliko godina prije nego što je Neil Armstrong kročio na Mjesec.

Kasnije su tu bile Barbie liječnica, znanstvenica, sportašica, a treba naglasiti da je nerijetko Barbie i sinonim za modnu lutku općenito, ne samo za ovu iz serije poznatih lutaka.

Iako je sama autorica rekla da je lutka nastala po uzoru na njezinu kćerku, mnogi su aludirali da je nastala po uzoru na Lindu Evans, popularnu Krystle iz »Dinastije« u mladim danima. Kada smo već kod podataka, recimo da je prve godine proizvodnje prodano oko 350.000 lutaka Barbie.

Iako je znana kao Barbie, njezino puno ime glasi Barbara Millicent Roberts. Barbie je bila protagonistkinja tv-serija, filmova, predstava, o njoj su objavljene i knjige, studije, a i sama je bila protagonistkinja knjiga.

U seriji romana koje je objavio Random House 1960. godine, njezini roditelji su George i Margaret Roberts iz imaginarnog grada Willowsa u Wisconsinu.

Kroz godine, Barbie je imala više od 40 kućnih ljubimaca, a Ken je ljubav njezina života. Iako su se »navodno« prije nekih 15-ak godina razveli, ubrzo je objavljena vijest da su se pomirili i da ljubav ponovno cvjeta.

Iako ima 65 godina, dan manje, dan više, ona je i dalje prekrasna, vitka, plava, omiljena i najpopularnija. Za nju vrijeme ne prolazi.

Bilo je i puno polemika o izgledu ove lutke, da je premršava te da potiče nerealne želje kod mladih djevojaka da imaju takvu figuru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter