novi šok

Nestalo tijelo Alekseja Navaljnog, Rusi kažu da je "umro od sindroma iznenadne smrti"

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Osoblje kaznene kolonije reklo je majci i odvjetniku Alekseja Navaljnog da je najpoznatiji kritičar Kremlja umro od "sindroma iznenadne smrti", objavio je u subotu na X-u Ivan Ždanov, istaknuti saveznik Navaljnog. 

Navaljnijeva glasnogovornica u subotu je rekla da nije poznato gdje je njegovo tijelo odvezeno jer mrtvačnica, koja se nalazi blizu arktičkog zatvora u kojemu je umro, tvrdi da nije primila njegovo tijelo. 

Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, onesvijestio se i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji "Polarni vuk" u Karpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve gdje je služio 30 godina kazne, objavila je zatvorska uprava. 

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da je njegova majka Ljudmila dobila službenu obavijest o smrti sina. Navaljni je umro 16. veljače u 14:17 sati po lokalnom vremenu, navodi se u toj obavijesti. 

"Zahtijevamo da se tijelo Alekseja Navaljnog odmah preda njegovoj obitelji", rekla je Jarmiš.

Jarmiš je na platformi X objavila da je zatvorski zaposlenik rekao da su ruski istražitelji odnijeli tijelo Navaljnog u Salehard, grad blizu zatvora. 

Kada su Navalnijeva majka i odvjetnik stigli u mrtvačnicu u Salehardu, mrtvačnica je bila zatvorena i uvjerili su se da nema Navaljnijevog tijela, rekla je Jarmiš. 

"Zatvorena je, unatoč uvjeravanjima kolonije da radi i da je Navaljnijevo tijelo ondje", rekla je glasnogovornica. 

"Odvjetnik je nazvao telefonski broj koji se nalazio na vratima. Rečeno mu je da je već sedma osoba koja ih je danas nazvala. Nemaju Aleksejevo tijelo u mrtvačnici", dodala je. 

Zaposlenik u jedinoj mrtvačnici u Salehardu rekao je Reutersu da Navaljnijevo tijelo nije stiglo. 

"Istražni odbor ima milijun opcija", rekao je zaposlenik, koji nije htio otkriti svoj identitet, nabrajajući druge gradove u regiji - Labitnangi, Nadim i Urengoj - u koje je Navaljnijevo tijelo moglo biti poslano.

"U Salehardu imamo samo jednu mrtvačnicu", rekao je. "Nisam nikoga zaprimio, nije bilo tijela...ni papira", dodao je. 

Najmanje 212 ljudi privedeno je u petak i subotu na okupljanjima u sjećanje na Alekseja Navaljnog, objavila je skupina za ljudska prava OVD-Info. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum