služio kaznu od 11 i pol godina

Najveći Putinov kritičar, Aleksej Navaljni, je mrtav

| Autor: Hina, Glas Istre
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni je mrtav, objavila je u petak zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki gdje je Navaljni služio zatvorsku kaznu.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni "osjećao loše" nakon šetnje u petak i "gotovo odmah izgubio svijest".

U priopćenju se navodi da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati. Uzrok smrti Navaljnog se utvrđuje, dodali su.

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere glede smrti ruskog oporbenog čelnika, ali da Kremlj nema nikakvih informacija o tome. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Navaljni, daleko najpoznatiji ruski oporbeni vođa i kritičar rata u Ukrajini, postao je istaknut prije više od deset godina ismijavanjem elitne klase oko predsjednika Vladimira Putina i iznošenjem optužbi za korupciju golemih razmjera. Izazvao divljenje raznorodne ruske opozicije jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio liječen zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Navaljni je tada rekao da je otrovan u Sibiru u kolovozu 2020. Kremlj je zanijekao da ga je pokušao ubiti i rekao da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater