NASTAVAK SUĐENJA

NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI Petorica pravosudnih policajaca se ne osjećaju krivima za smrt Bojana Bešića u tzv. gumenjari pulskog zatvora

| Autor: M. SARDELIN
Foto:  novatv.hr/provjereno

Foto: novatv.hr/provjereno


Bojan Bešić (26) je u posebnu sobu obloženu skajem i spužvom, tzv. gumenjaru, unio upaljač te je zapalio obloge, a do dolaska vatrogasaca je u toj sobi i preminuo 

 

U nastavku suđenja pulskim pravosudnim policajcima zbog optužbi da su krivi za smrt zatvorenika Bojana Bešića (26) u gumenjari u studenom 2015. godine u pulskom zatvoru na pazinskom Općinskom sudu su bili okrivljenici Roberto Vareško (39) iz Krnice, Sanjin Jurešić (32) iz Pule, Marino Merleti (50) iz Pule, Alessandro Manzin (52) iz Umaga i Dino Mazzi (47) iz Pule u pratnji svojih odvjetnika. Bešić je u posebnu sobu obloženu skajem i spužvom, u koju je bio premješten, unio upaljač te zapalio obloge, a do dolaska vatrogasaca je u toj sobi preminuo od gušenja. Svi optuženi izjasnili su se da se ne osjećaju krivima da su iz nehaja prouzročili smrt zatvorenika Bešića, a svoju će obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Svoje iskaze su dali Igor Ostović i Semila Bradarić, oboje djelatnici pulskog Zatvora. Ostović je opisivao događaje toga dana koji su prethodili upućivanju Bešića u gumenjaru te ono što se dogodilo u ćeliji.

Smještaj u gumenjaru

- Negdje oko 11 ili 12 sati toga dana dobio sam usmenu zapovijed od Dina Mazzia da izvršim premještaj zatvorenika Bojana Bešića iz jedne sobe u drugu, odnosno iz sobe u kojoj je bilo pet ili šest zatvorenika u manju sobu gdje su bila samo dvojica. Bešić je odbio premještaj o čemu sam telefonom obavijestio Mazzia, a on je rekao da se Bešić smjesti u gumenjaru. Nakon nekog vremena, mislim oko ručka, došli su na prvi odjel Dino Mazzi, Sanjin Jurešić, Roberto Vareško, Nedeljko Balač, a čini mi se da je bio još jedan kolega, te je Dino Mazzi zapovjedio da ćemo ja, on i kolega Balač izdvojiti ostale zatvorenike, koji su s Bešićem bili u sobi, u kupaonicu na odjelu. Mi smo to učinili, a nakon toga su u sobu ušli Roberto Vareško i Sanjin Jurešič, svladali Bešića i odveli ga u prizemlje. 

"Kornjače" 

- Vareško i Jurešić na sebi su imali zaštitnu opremu koju mi zovemo "kornjače". Prije nego što su Bešića odveli u prizemlje, odveli su ga u moju kancelariju koja se nalazi na odjelu, gdje su se svi zadržali desetak sekundi. Zašto su otišli u kancelariju i što se tamo događalo, ne znam, rekao je Ostović. O izbijanju požara u gumenjari i smrti zatvorenika doznao je od kolega, a jedino što je vidio i čuo je dolazak vatrogasaca. Prema njegovoj izjavi Bešića se trebalo premjestiti, jer je u sobi radio probleme, no nije se dao iz sobe. Pružao je aktivan otpor kada su u sobu ušli Vareško i Jurešić. Imao je u ruci ili u ustima žilet, koji je, kada su Vareško i Jurešić ušli u sobu, bacio ili pljunuo, te se uhvatio za krevet ili za radijator. No, oni su ga uspjeli svladati i izvući iz sobe, a stavili su mu .lisice na ruke. "Nemam neposrednih saznanja o samom smještaju Bešića u gumenjaru", kazao je Ostović. Rekao je i da su Vareško i Jurešić mogli pregledati Bešića prije smještaja u gumenjaru.

- Imajmo u vidu da su obojica imali na sebi zaštitna odijela i rukavice i da su bili zaduženi za izvlačenje osobe iz sobe. Postoji drugi tim koji tada vrši detaljan pregled, jer bi predugo trajalo dok bi ovi skinuli sa sebe zaštitna odjela i rukavice. Postoji Zapisnik o obavljenoj temeljitoj pretrazi, a ima i knjiga o obavljenoj temeljitoj pretrazi. Djelomična pretraga ne evidentira se nigdje, rekao je Ostović. 

Tužilaštvo je imalo primjedbu na njegov iskaz o postojanju drugog tima, te da nadzor o temeljitoj pretrazi provodi nadređeni. Rekao je i da su okolnosti dovođenja Bešića, kako ih je on opisao netočne. Tu je došlo do verbalnog prepucavanja tužitelja i branitelja pa je sutkinja Tanja Prenc Kanis odredila pauzu, nakon koje je rasprava nastavljena potpuno smireno. Rasprava se nastavlja u ponedjeljak.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter