AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden: Palestinska samouprava trebala bi biti na vlasti u Gazi i Zapadnoj obali

| Autor: Hina
Joe Biden (Reuters)

Joe Biden (Reuters)


Američki predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da bi Palestinska samouprava trebala u konačnici vladati Pojasom Gaze i Zapadnom obalom, nakon što rat između Izraela i Hamasa završi.

“Dok stremimo miru, Gaza i Zapadna obala bi se trebale ujediniti pod jednom vladajućom strukturom, u konačnici pod revitaliziranom Palestinskom samoupravom, dok svi djelujemo prema rješenju s dvije države”, rekao je Biden u članku napisanom za Washington Post.

“Ne smije biti prisilnog razmještanja Palestinaca iz Gaze, ponovne okupacije, opsade ili blokade i smanjenja teritorija”, rekao je Biden.

Iskoristio je autorski članak kako bi odgovorio na pitanje što SAD želi za Gazu jednom kad sukob završi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael mora zadržati “cjelovitu vojnu odgovornost” u Gazi “u doglednoj budućnosti”.

Biden je kazao da SAD sprema zabranu izdavanja viza “ekstremistima” koji napadaju civile na Zapadnoj obali.

Nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali povećalo se od napada Hamasa 7. listopada.

“Naglasio sam izraelskim čelnicima da ekstremno nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali mora stati i da počinitelji nasilja moraju za to odgovarati”, rekao je Biden.

Zapadna obala dom je tri milijuna Palestinaca koji žive među više od pola milijuna židovskih doseljenika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater