AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden naglasio "put prema miru" u krizi između Izraela i Gaze

| Autor: Novi list, Hina
(Reuters)

(Reuters)


Biden je otvorio zajedničku konferenciju za medije s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom rekavši da je američka potpora izraelskoj obrani čelično čvrsta, no da obje strane trebaju razmisliti o putu prema naprijed u regiji jednom kad se kriza u Gazi razriješi.

“Izraelci i Palestinci jednako zaslužuju živjeti jedni pored drugih u sigurnosti, dostojanstvu i miru”, rekao je Biden.

Biden je rekao da je jedan od razloga zašto su militanti Hamasa napali južni Izrael taj da spriječe normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Izrael je u osvetničkom bombardiranju ubio više od 6500 ljudi.

“Vjerujem da su nevini ubijeni i da je to cijena rata.”

Jednom kad kriza završi “mora postojati vizija što dolazi sljedeće” u regiji, rekao je Biden, budućnost koja treba uključivati rješenje dvije države za Izraelce i Palestince. “Nastavljaju me obavještavati o naseljenicima koji napadaju Palestince u Zapadnoj obali”, rekao je Biden, optuživši ih da dolijevaju ulje na vatru. “Napadaju Palestince tamo gdje se smiju nalaziti”, rekao je.

Albanese, u otvaranju govora, rekao da će Australija dati dodatnih 15 milijuna dolara humanitarne pomoći za civile u Gazi.

Sve više zemalja zahtijeva od Izraela da napravi humanitarnu pauzu u svojim napadima na Hamas u Gazi u kojima su stradale tisuće Palestinaca, od kojih su mnogi djeca. Biden, samoproglašeni cionist, snažno je podupirao Izrael nakon Hamasova napada, dok je upozoravao zemlju da se drži demokratskih principa.

Biden je, uz to, poslao upozorenje Kini nakon niza pomorskih konfrontacija s Filipinima, rekavši da je američka podrška obrani Manile čvrsta.

Kina ima svojih vlastitih unutrašnjih i vanjskih poteškoća sada, dodao je Biden.

Posjet Australiji trebao bi rezultirati dogovorima usmjerenim prema odbijanju Kine, iako zasebno dvije zemlje pokušavaju otopiti zategnute odnose s Pekingom. Dvije nacije su predane tome da “Indopacifik ostane slobodan, otvoren, prosperitetan i siguran”, rekao je Biden.

Albanese je također obećao nastavak suradnje u borbi Ukrajine protiv ruske invazije.

Među budućim dogovorima su projekt podvodnog internetskog kabela i ulaganja u infrastrukturu pomorskog pristaništa koje bi bilo na korist pacifičkim otočnim nacijama čija će asistencija možda biti potrebna kao odgovor na bilo koji budući sukob s Kinom zbog Tajvana ili Južnog kineskog mora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater