AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden teškom mukom dobio financiranje Vlade još mjesec i pol dana: Problem je što u tome nema pomoći Ukrajini

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je izvršio pritisak na republikance u Kongresu kako bi podržali prijedlog zakona o više pomoći Ukrajini, rekavši da je “umoran” od politike visokog rizika koja je gotovo dovela do blokade vlade.

Biden je govorio nakon što je Kongres usvojio zakon u subotu kojim se produžuje financiranje vlade za više od mjesec dana i nakon što je izbjegnuta blokada koja bi ostavila više od 4 milijuna zaposlenika savezne vlade bez plaće, kao i srezala širok dijapazon usluga.

Prijedlog zakona koji je usvojen uz široku podršku demokrata i republikanaca, bio je poticaj jednom republikanskom zastupniku da pozove na smjenu predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja.

Proračun, koji vrijedi do 17. studenog, ne uključuje podršku Kijevu. SAD uvelike podržava Ukrajinu nakon ruske invazije prošle godine, a Biden je nastojao okupiti podršku u svijetu, kao i u svojoj zemlji, da se ta pomoć nastavi.

Biden je rekao da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasovanja.

“Ni pod kojim okolnostima ne možemo dopustiti da se prekine američka podrška Ukrajini. U cijelosti očekujem da predsjednik Zastupničkog doma održi svoju obvezu za prolaz i podršku kako bi se pomoglo Ukrajine dok se brani protiv agresije i brutalnosti”, rekao je novinarima Bijele kuće.

Biden je uvjerio ukrajinskog predsjednika Zelenskija tijekom posjeta Washingtonu prošli mjesec da će se nastaviti snažna američka podrška ratu protiv ruskih okupatora unatoč opoziciji nekih republikanskih zastupnika.

“Politika visokog rizika mora završiti. I ne bi smjelo biti još jedne… krize”, rekao je. “Snažno pozivam svoje republikanske prijatelje u Kongresu da ne čekaju. Ne tratite vrijeme kao cijelo ljeto. Usvojite godišnji proračun. Održite riječ prema dogovoru od prije nekoliko mjeseci.”

Biden nije htio izreći svoj stav o tome trebaju li demokrati podržavati McCarthyja ako mu zatrebaju njihovi glasovi da zadrži posao predsjednika Zastupničkog doma. Predsjednik je rekao da će to ostaviti demokratskim čelnicima u Kongresu da odluče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater