BRUXELLES

Belgija istražuje je li njezino oružje korišteno u Rusiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Belgija će zatražiti od Ukrajine da objasni napise da su proukrajinske snage koristile puške proizvedene u Belgiji u borbi protiv ruskih vojnika na ruskom teritoriju, rekao je u ponedjeljak belgijski premijer Alexander De Croo.

Washington Post objavio je u subotu da su borci protiv Kremlja, koji su u svibnju pokrenuli prekogranični napad iz Ukrajine na rusku regiju Belgorod, koristili taktička vozila koja su Sjedinjene Države i Poljska isporučile Ukrajini te puške proizvedene u Belgiji i Češkoj.

"Naše ministarstvo obrane i njegove obavještajne agencije pokrenuli su istragu i traže informacije kako bi utvrdili što se točno dogodilo", rekao je De Croo za belgijski Radio 1.

"Europsko oružje isporučuje se Ukrajini pod uvjetom da se koristi na ukrajinskom teritoriju u svrhu obrane tog teritorija. I imamo stroge kontrole kako bismo se uvjerili da je to tako", rekao je.

De Croo je odbio komentirati moguće posljedice ako se potvrde napisi.

"Ne smijemo se prenagliti", rekao je premijer. "No analiziramo situaciju i ovo shvaćamo vrlo ozbiljno", dodao je belgijski premijer. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum