PARIZ

Francusko pravosuđe će istraživati prodaju Rafalea Indiji 2016.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pariški istražni sudac osumnjičen je 14. lipnja za "korupciju" u vezi prodaje 2016. godine 36 zrakoplova Rafale Indiji, navelo je u petak Državno financijsko odvjetništvo (PNF), potvrdivši informaciju istraživačke web stranice Mediapart.  

Istragu je pokrenula građanska tužba 22. travnja nevladine organizacije Sherpa, koja je zaobišla odbijanje PNF-a 2019. da istraži tu spornu prodaju zaključenu u rujnu 2016. između Francuske i Indije za 7,8 milijarda eura. 

U travnju je Mediapart optužio PNF i Francusku agenciju protiv korupcije (AFA) da su "gurnule pod tepih" sumnje u tu prodaju. 

Ta stranica je navela i milijune eura mita posredniku koji je pomogao skupini Dassault da zaključi prodaju.

Nakon tih članaka, Sherpini odvjetnici, Me William Bourdon et Vincent Brengarth, podnijeli su prijavu za korupciju, aktivno i pasivno trgovanje utjecajem i prikrivanje tih kaznenih djela.

PNF se sada ne protivi istragama koje traži Sherpa.

U prvoj žali je Sherpa već tražio od PNF-a da istraži sumnje o toj prodaji, upozoravajući na indijskog partnera, Reliance, tvrtku poslovnog čovjeka bliskog indijskom premijeru Narendi Modiju. 

U vrijeme prodaje ta tvrtka je financirala film koji je koproducirala glumica Julie Gayet, partnerica tadašnjeg predsjednika Françoisa Hollandea.

Jean-Yves Le Drian, sadašnji francuski ministar vanjskih poslova i bivši ministar obrane tijekom predsjedanja Francoisa Hollandea je rekao nekoliko puta da New Delhi nije vršio nikakav pritisak na Pariz. 

List Le Monde je otkrio sredinom travnja 2019. da je Francuska poništila ponovnu fiskalnu procjenu Reliancea u vrijeme kada se dogovarala ta prodaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater