ZAGREB

Hrvatska pomaže Ukrajini s još 500.000 eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska će pomoći Ukrajini s 500.000 eura kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu, odlučeno je u četvrtak na sjednici vlade. 

"Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu višestruko je povećan. Hrvatska od njegove uspostave nijednom nije donirala sredstva u taj paket pomoći. Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačala bi poziciju te pridonijela dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar NATO-a kao članice koja i kroz NATO-ovu platformu daje snažnu podršku Ukrajini", rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. 

Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu mehanizam je za praktičnu i neubojitu pomoć Ukrajini i funkcionira putem donacija članica NATO-a i partnerskih država. 

Hrvatskoj 140 milijuna dolara kroz program financiranja stranih oružanih snaga

Hrvatska i američka vlada dogovorile su potporu Hrvatskoj kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice vlade. 

"Nastavljamo partnersku suradnju sa Sjedinjenim Državama. Ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novog naoružanja u kontekstu vojne i obrambene suradnje sa SAD-om", rekao je Plenković.

Hrvatska je kroz taj program već dobila 800 milijuna dolara, dodao je. 

Prošli tjedan Hrvatska je postala 20. članica Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), što je premijer opisao kao "dodatnu zaštitu, sigurnost i otpornost financijskog sustava i gospodarstva", a od nedjelje se šengenski režim primjenjuje i u zračnim lukama.

"Sve je to prošlo u najboljem redu", ocjenjuje Plenković. 

Premijer se osvrnuo i na ovotjedni radni sastanak sa slovenskim premijerom Robertom Golobom i najavio da se prvi Golobov posjet Hrvatskoj očekuje u svibnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum