nisu zadovoljni

Američki izaslanik kritizirao EU-ovu pomoć Iranu


Posebni američki izaslanik za Iran Brian Hook kritizirao je u petak odluku Europske Unije (EU) o dodjeli 18 milijuna eura pomoći Teheranu, ustvrdivši kako je to "pogrešna poruka u krivo vrijeme", te je pozvao Bruxelles da pomogne Washingtonu okončati iransku prijetnju globalnoj stabilnosti.

"Pomoć od europskih poreznih obveznika produžuje sposobnost iranskog režima da zanemari potrebe svojih ljudi i odustane od značajnih političkih promjena", izjavio je Hook, kojeg je američki državni tajnik Mike Pompeo nedavno imenovao posebnim predstavnikom za Iran.

Europska je komisija u četvrtak namijenila 18 milijuna eura za projekte potpore iranskom gospodarskom i društvenom razvoju, u sklopu napora za očuvanjem iranskog nuklearnog sporazuma, nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija Iranu.

EU pokušava održati sporazum ukidanjem sankcija i ekonomskim poticajima, nakon što se SAD povukao iz sporazuma.

"Iranski narod suočava se s vrlo realnim gospodarskim pritiscima uzrokovanim korupcijom, lošim upravljanjem i vladinim podržavanjem terorizma i sukoba u drugim zemljama", ustvrdio je Hook.

SAD i EU trebaju zajedno raditi na pronalaženju trajnih rješenja koja će uistinu podržati iranski narod i zaustaviti prijetnje iranskog režima regionalnoj i globalnoj stabilnosti, dodao je.

Dodjela 18 milijuna eura dio je šireg paketa od 50 milijuna eura iz EU-ova proračuna namijenjenih za Iran, koji je zaprijetio prestankom pridržavanja nuklearnog sporazuma ako mu se ne olakša situacija nastala zbog američkih sankcija.

S druge strane, SAD tjera druge zemlje da se pridržavaju njegovih sankcija. "Više novca u rukama ajatolaha znači više novca za ubojstva u europskim zemljama", poručio je Hook u svojoj izjavi.

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u srijedu da američke sankcije imaju snažan utjecaj na iransko gospodarstvo i javno mnijenje, iako promjena tamošnjeg režima nije dio politike SAD-a.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini