PRIPAZITE NA SVOJE PSE I MACE

Policija i komunalni redari pojačano će KONTROLIRATI NAČIN DRŽANJA I KRETANJA KUĆNIH LJUBIMACA

| Autor: Portal GlasIstre.hr

U suradnji policijskih službenika i komunalnog redarstva, od sljedećeg tjedna do kraja mjeseca vršit će se pojačani nadzor načina držanja i kretanja kućnih ljubimaca na javnim površinama, sukladno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Grad Pula sustavno i redovno provodi nadzor nad kućnim ljubimcima, od kontrole knjižica, što uključuje kontrolu podataka je li pas cijepljen, mikočipiran itd., do nadzora uvjeta u kojima psi žive.

Osim u sklopu predmetnih zajedničkih akcija, komunalno redarstvo u sklopu svojih redovnih aktivnosti   upoznaje vlasnike s obvezama i potrebi vođenja adekvatne skrbi i brige o svojim kućnim ljubimcima.

Inače, zakonska obveza mikročipiranja psa i mačaka, kontrolu koju od stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja provodi i služba komunalnog redarstva, propisana je člankom 45. Zakona o veterinarstvu, koji određuje da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije u roku od 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

U suprotnom, sukladno članku 162. istog zakona, propisana je novčana kazna za pravne osobe u visini od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, a za fizičke osobe u visini od 2.000,00 do 6.000,00 kuna, te je isto kažnjavanje u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Što se tiče novčanih kazni za prekršitelje odredbi Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, iste se kreću u iznosu od 600,00 do 1.000,00 kuna.

Nizom aktivnosti Grad Pula kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici želi omogućiti što kvalitetniji suživot u gradu što se posebno ističe pokretanjem kampanje "Pula pet plus".

U sklopu iste izgrađen je ograđeni park za pse sa svom potrebnom opremom u sklopu multifunkcionalnog igrališta na Valdebeku, izgrađena su igrališta za pse i to na Sisplacu i u Šijanskoj šumi, postavljeni su "doggy boxevi" u najposjećenijim pulskim parkovima te je, između ostalog, omogućen besplatni ulazak kućnih ljubimaca u sredstva javnog gradskog prijevoza.

Kako bi javne površine bile sigurne i uredne te primjerene za igru i druženje djece, postavljene su i posebne table s oznakom zabrane ulaska pasa, a donijeta je i Odluka o javnim površinama namijenjenim izvođenju i kretanju kućnih ljubimaca te plaža na kojima je dozvoljen boravak i kupanje kućnih ljubimaca.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of