NEOBIČAN LJUBIMAC POZNATOG UGOSTITELJA

FERRUCCIO VOLI PAŽNJU I IGRU Vlasnik plavo-žute are, Mladen Bilić: MENE ZOVE TATA, A MOJU SUPRUGU SUZI MAMA

| Autor: Borka PETROVIĆ


Ferruccio se voli s gazdom prošetati do restorana na Puntiželi, a ponekad ode i do grada. Tada ga, veli nam njegov vlasnik Mladen Bilić, ljudi znaju zaustavljati i pitati "Jel' pravi", a neki se žele s njime i slikati

Ferruccio ima sedam godina i zapravo je još dijete. On je plavo-žuta ara, papiga koja može doživjeti 90 godina a i više. Glasan je, voli pažnju, a kada ga je volja slaže rečenice.

Ara Ferruccio spremno je pozirao našem fotoreporteru  (Danilo MEMEDOVIĆ)

Za našeg posjete nije bio baš raspoložen za razgovor ali čim mu se njegov vlasnik, poznati ugostitelj Mladen Bilić, maknuo iz vidokruga viknuo bi "Tata, tata!"

Tirkizno perje i ogroman kljun

- Mene zove tata, a moju suprugu Suzi mama. Ona je centar njegova svijeta. Kada smo zajedno ona mu je ipak glavna, priznaje nam Bilić dok mu Ferruccio sjedi na ramenu i sumnjičavo nas promatra. Tirkiznog perja, velik preko metra, izgleda doista impresivno, a sam pogled na ogroman i snažan kljun poziva na oprez.

- Ma dobar je on, iako bi kljunom mogao nekome prst pregristi bez problema. Nikoga nije nikada ozlijedio, mada ponekad zna čak i mene štipnuti, veli nam njegov vlasnik dodajući kako svima ipak sugerira da budu oprezni i ne daju mu prste blizu.

Ara Ferruccio spremno je pozirao našem fotoreporteru  (Danilo MEMEDOVIĆ)

Kako razgovaramo Ferruccio je sve slobodniji pa tako često prelazi s vlasnikova ramena na stol do mene. Šepuri se pokušavajući mi kljunom uzeti kemijsku kojom pišem. U razgovoru doznajemo da je Ferruccio nekoliko godina bio maskota Mladenovog restorana na Puntiželi.

Papiga donosi svom vlasniku mnoge trenutke veselja (Danilo MEMEDOVIĆ)

- Ovdje je imao veliki kavez i svaku sezonu donosili smo ga da bude s nama. No, kako je gostiju ljeti bilo jako puno, a oko njega stalno gužva, supruga i ja smo odlučili da ga ipak trajno preselimo kući, gdje će imati više mira. U stanu ima svoj kavez u kojem boravi tijekom dana i spava, no često se druži s ukućanima. Voli, priča nam Bilić, biti u centru pažnje, igrati se igrica pa je tako naučio igrati "ku-ku-tre" i "din-don".

Voli igrice

Čim je začuo ove riječi Ferruccio započinje igru. Na ku-ku-tre spušta glavu dolje-gore, a kad začuje din-don kreće se ritmički ljuljati s noge na nogu. Po završetku proteže svoja krila, zamahuje glavom; točno zna da nas impresionira.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum