IZLOŽBA "SJEVERNA MORA"

AVIONOM IZ MOSKVE PA U HLADNJAČI DO PULE: Opasni morski vuk, bakalar i riba zec novi stanovnici pulskog Aquariuma

| Autor: Borka PETROVIĆ


Riječ je o jedinstvenoj izložbi kakve nema u okruženju, kaže direktorica Milena Mičić, dodajući ponosno da se niti veći akvariji ne mogu pohvaliti ribama sjevernih mora, čije držanje nije jednostavno. U bakalare i boje Arktika zaljubila se još prilikom posjeta akvarijima u Danskoj i Švedskoj te odlučila da će ih jednom dovesti u Pulu

Stotinjak morskih organizama iz Bijelog mora, zaljeva Sjevernog mora između Skandinavskog poluotoka i Rusije, od jučer se može pogledati u pulskom Aquarimu na Verudeli. Izložbu "Sjeverna mora" svečano je otvorila direktorica akvarija Milena Mičić riječima da ju veseli što se u akvariju uvijek nešto mijenja te se zahvalila svojem timu što je prate u idejama.

Hlade morsku vodu

- Riječ je o jedinstvenoj izložbi kakve nema u okruženju, kazala je Mičić dodajući ponosno da se niti veći akvariji ne mogu pohvaliti ribama sjevernih mora, čije držanje nije jednostavno. Kako je kazala, u bakalare i boje Arktika zaljubila se još prilikom posjeta akvarijima u Danskoj i Švedskoj te odlučila da će ih jednom dovesti u Pulu.

Izložba "Sjeverna mora" u pulskom Aquariumu (Dejan ŠTIFANIĆ)

U dva velika akvarija, ukupne zapremine deset tisuća litara, smjestili su se, kako nam je pojasnila voditeljica akvarija Marija Aleksandra Bel Dajković, ribe koje su prilagođene ekstremnim uvjetima u jako hladnim morima. To su, primjerice, riba okunj, ili kolokvijalno, morski zec. One nemaju plivaći mjehur i imaju modificirane donje peraje s kojima se mogu zakačiti za površinu, a izgledaju jako simpatično. Tu su i arktički bakalari (slični onima koje upravo u ovo vrijeme jedemo), zatim iverci sjevernih mora i škarpine, a posebno je zanimljiva riba iz porodice glavoča - morski vuk. Kako mu ime samo govori, agresivan je i potencijalno opasan zbog svojih zuba.

Od Bel Dajković doznajemo da je doprema ovih organizama u Pulu bila iznimno zahtjevna. Stigli su, priča nam, preko moskovskog aerodroma do Zagreba, odakle su u Pulu prevezeni u hladnjačama.

Izložba "Sjeverna mora" u pulskom Aquariumu (Dejan ŠTIFANIĆ)

- Akvariji su posebni zbog vode temperature koja trenutno iznosi nešto iznad 11 stupnjeva. Za razliku od ostalih akvarija, ovom vodu moramo hladiti posebnim mehanizmima jer temperatura mora iz kojeg crpimo vodu trenutno iznosi oko 16 stupnjeva, pojasnila nam je biologinja Žana Moslavac. Ove su ribe, osim po tome što vole hladnu vodu, posebne i po tome što imaju drugačiju prehranu - vole posnu ribu, škampe i dagnje, a i hrane se na poseban način.

Sjeverne zvjezdače

U akvariju se osim riba nalaze i zvjezdače, koje za razliku od jadranskih imaju više krakova. Sjeverne zvjezdače su, moglo se čuti, vrlo brze i grabežljive i u kratkom roku mogu proći velike udaljenosti. Tu su i vlasulje te koralji koji će svu svoju ljepotu pokazati kada se malo prilagode uvjetima novoga doma. Akvarijski postav prati edukacijski dio o vrstama sjevernih mora, edukacijski panoi o klimatskim promjenama i dokumentarni film.

Izložba "Sjeverna mora" u pulskom Aquariumu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Kako nova izložba izgleda, Puljani i njihovi gosti mogu provjeriti već sutra. Do konca prosinca cijene ulaznica, ionako jeftinije u periodu izvan sezone, još su 50 posto snižene. Tijekom prosinca akvarij je otvoren od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati (zadnji ulazak u 15 sati), a subotom i nedjeljom od 9 do 17 sati (zadnji ulazak u 16 sati).

Antifriz u stanicama

Zanimljivo je kako su sve ove životinje prilagođene ekstremnim uvjetima života u hladnim vodama pa čak, kako je pojašnjeno za obilaska nove izložbe, u svojim stanicama imaju antifriz proteine da se ne bi zamrznule. Tako, primjerice, arktička škarpina pomoću tog antifriza opstaje na temperaturama nižima od temperature zamrzavanja.

Arktik u plamenu

Područje Arktika, moglo se čuti jučer od direktorice Mičić, zagrijava se dvostruko brže od ostatka Zemlje, a nakon ovogodišnjeg najtoplijeg lipnja u povijesti mjerenja, područje je bilo doslovno u plamenu. Od početka godine zabilježeno je više od stotinu velikih požara, sve su češći, a posljedice osjećamo svi na planetu kroz značajne klimatske promjene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum